Ştiri locale

VIDEO. Se reia termoizolarea blocurilor la Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să reia programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din municipiu, care s-a blocat în urmă cu trei ani din cauza locatarilor care nu şi-au plătit cota parte.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, a declarat, joi, că reabilitarea termică a blocurilor poate fi realizată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, însă termenul limită pentru depunerea proiectelor este 16 noiembrie, prin urmare a rămas foarte puţin timp pentru întocmirea documentaţiei şi e posibil ca, din acest motiv, să nu fie înscrise foarte multe proiecte, iar fondurile să nu se epuizeze în prima etapă.

Publicitate

El a mai spus că Primăria Sfântu Gheorghe va reactualiza documentaţiile de intervenţie realizate în urmă cu mai mult timp pentru 27 de blocuri aflate din diferite zone ale municipiului şi va încerca să atragă fonduri europene pentru reabilitarea lor.

Tóth-Birtan Csaba a menţionat că, ani de zile, municipiul Sfântu Gheorghe s-a aflat pe locul I în ţară în ce priveşte ritmul de reabilitare termică a blocurilor, dar în ultimii trei ani, nu s-a mai făcut nimic pentru că cetăţenii nu şi-au plătit la timp cota parte, iar Primăria a fost nevoită să condiţioneze participarea la proiect de plata unui avans la lucrare. Potrivit acestuia, datoriile cetăţenilor, ajunse la peste 100.000 de lei, au fost plătite în cele din urmă de Primărie, care ulterior a apelat la instanţa de judecată pentru a-şi recupera banii de la debitori.

„Aici s-a blocat totul, din 2013 nu s-a mai făcut niciun proiect. (…) Am convenit să detensionăm situaţia, să deblocăm programul şi am adoptat recent o hotărâre în Consiliul local prin care cetăţenii trebuie să depună o garanţie de numai 300 de lei de apartament pentru demararea lucrărilor de proiectare şi un angajament că vor plăti banii aferenţi lucrărilor de termoizolare, eşalonat pe luni”, a spus Tóth-Birtan Csaba.

Lucrările vor fi finanţate în proporţie de 60% din fonduri europene, 15% din bugetul local şi 25% de către proprietarii apartamentelor, însă acestea vor putea fi realizate doar cu acordul a două treimi din totalul locatarilor blocului respectiv. Condiţiile de finanţare sunt mult mai avantajoase, a mai spus Tóth-Birtan Csaba, în sensul în care din aceşti bani se pot realiza şi alte lucrări, precum refacerea şarpantelor bocurilor, sistemului de încălzire în sistem centralizat, iluminarea scării prin metode economice, inclusiv montarea de ascensoare, deci nu doar lucrări de anvelopare a blocurilor, hidroizolarea acoperişului şi termoizolarea subsolului, ca până acum.

În ultimii ani, în municipiul Sfântu Gheorghe au fost reabilitate termic câteva sute de locuinţe, majoritatea aflate în blocuri cu patru etaje din zona Gării şi Pieţei centrale.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio