Ştiri locale

Se apropie termenul limită pentru depunerea documentaţiei pentru termoizolarea blocurilor

De data aceasta în Sfântu Gheorghe aceste finanţări se vor aloca din fonduri europene şi nu dintr-un program guvernamental.

Data limită a proiectelor, care se depun la Agenţia pentru Dezvoltare Regională, este 16 noiembrie 2016, iar acestea vor conţine studiul de fezabilitate (DALI) al asociaţiilor de locatari care solicită finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Publicitate

Deşi din cauza termenului limită atât de scurt, numărul asociaţiilor de locatari care vor participa la acest program va fi limitat, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth Birtan Csaba, a menţionat că, după părerea lui, fondurile europene nu se vor epuiza în prima etapă, astfel este de aşteptat să fie un nou apel pentru cei care nu au putut să aplice acum.

Odată cu reabilitarea termică a blocurilor, se pot solicita finanţări pentru lucrări precum reparaţii ale şarpantelor blocurilor, montarea unor sisteme centralizate de încălzire, modernizarea ascensoarelor sau folosirea energiilor alternative.

În ceea ce priveşte costul lucrărilor de reabilitare, acestea vor fi finanţate în proporţie de 60% din fonduri europene, 25% de către proprietarii apartamentelor prin rate lunare, iar restul de 15% din bugetul local.

Învăţând din programul de reabilitare anterior, când locuitorii nu şi-au achitat cota parte, şi ca urmare, în 2013, Primăria Sfântu Gheorghe a stabilit mărirea garanţiilor depuse (pentru renovarea unei garsoniere 2.000 lei, unui apartament cu 2 camere 4.000 lei, iar pentru apartamentele cu 3 şi 4 camere, locuitorii trebuiau să ofere o contribuţie proprie de 6.000 şi 7.000 de lei), anul acesta Consiliul Local a redus valoarea garanţiei. Astfel, locatarii blocurilor care solicită fonduri pentru reabilitare trebuie să depună o garanţie de 300 de lei, iar lucrările de reabilitare vor începe doar în momentul în care cel puţin două treimi din totalul locatarilor blocului vor îndeplini această condiţie.

Valoarea exactă a contribuţiei totale va fi stabilită de către executant, ca urmare a măsurătorilor concrete ale apartamentelor. Executantul va fi ales în urma unei licitaţii, după care valoarea contribuţiei se poate modifica, chiar să se micşoreze. Garanţia de 300 de lei se va pierde în cazul în care dosarul de finanţare va fi respins.

Sursa: sfantugheorgheinfo.ro

Publicitate
banner we radio