Ştiri locale

Scrisoare deschisă către cititorii și ascultătorii We Radio

Mă numesc Vlad Manolăchescu şi sunt director de programe al postului We Radio încă de la înfiinţarea sa în 2014. Lucrez în presa locală din 1997, însă atâtea critici și înjurături la adresa noastră, a presei, absolut nefondate şi fără nicio legătură cu realitatea, câte am văzut din primăvară încoace, n-am văzut niciodată.

În general nu simt nevoia să mă justific, sau să dau explicaţii nimănui, nici chiar părinţilor de multe ori (se supără foarte tare pe mine din cauza asta). Dar ceea ce se întâmplă în ultima perioadă mă face să explic câteva lucruri. Vă rog să aveţi răbdare şi să citiţi textul de mai jos, care a ieşit destul de lung.

Publicitate

Despre „cenzura” de pe Facebook

Eu sunt cel care se ocupă aproape singur de tot ceea ce înseamnă administrarea paginii de Facebook şi a site-ului weradio.ro. Eu sunt cel care „cenzurează”, taie şi spânzură, şi e „arogant” în moderarea comentariilor de pe Facebook.

O spun din start, ca să fie foarte clar: nu am primit absolut niciodată de când a început pandemia (şi nici înainte) vreo indicaţie sau vreo direcţie de urmat din partea vreunei instituţii a statului sau orice altă entitate de pe lumea asta.

Tot ce-am scris, publicat, moderat etc. a fost 100% din credinţa că aşa e corect să facem şi că trebuie să sprijinim autorităţile în lupta cu această pandemie. De multe ori le-am luat apărarea deşi poate nu meritau, de multe ori am adus argumente pentru situaţii cu care poate nu eram de acord, sau unor decizii pe care poate nu le înţelegeam. Dar am fost mereu conştienţi că punând „piedică” autorităţilor în această perioadă nu facem decât să agravăm şi să complicăm toată această luptă cu pandemia.

Doar informaţii oficiale

Am încercat încă de la începutul pandemiei să oferim cât mai multe informaţii OFICIALE cititorilor şi ascultătorilor noştri. Insist pe cuvântul oficiale, pentru că este singura modalitate în care lucrurile pot merge în aceeaşi direcţie. Dacă oamenii nu au încredere în stat, în autorităţi, în medici, situaţia se va agrava şi va scăpa de sub control, lucru care se vede chiar în aceste zile când numărul cazurilor a trecut de 10.000 pe zi.

De cele mai multe ori nouă, presei, nu ne-a fost uşor, mai ales pe plan local, pentru că ordinele de la Bucureşti erau împotriva comunicării unor date pe care oamenii le cereau şi care ar fi adus mai multă încredere în autorităţi. Dar asta a fost situaţia, nu ştiu de ce s-a luat această decizie la Bucureşti, dar e clar că zvonistica şi propagarea teoriilor conspiraţioniste au prins elan din această cauză.

Nu suntem specialişti…

…Nici măcar în presă, d-apăi în epidemiologie sau virusologie sau situaţii de urgenţă. Tocmai din acest motiv am zis mereu că trebuie să lăsăm specialiştii să vorbească şi să facem pe cât posibil ce ne recomandă ei. Aşa cum nu ne reparăm maşina la tâmplar, nici când vine vorba de sănătate n-ar trebui să ne consultăm cu brutarii, de exemplu.

Iar când o foarte largă majoritate a tuturor specialiştilor din lumea asta s-a pus de acord că situaţia e nasoală, că trebuie luate nişte măsuri, că trebuie impuse nişte restricţii, din Australia până-n Alaska, şi din Portugalia până-n Japonia, atunci cine suntem noi să zicem: „ce proşti şi ce ticăloşi, cum încearcă ei să ne manipuleze, când doar ştiu eu că n-are cum să fie aşa… e doar o gripă”. Apropo, acum fix 100 de ani, peste 50 de milioane de oameni au murit… de gripă spaniolă, adică aproape cât victimele din fiecare război mondial. Să zici despre o boală cu mortalitate 2,5% că „e doar o boală”, înseamnă să fii inconştient şi iresponsabil (Nu zic prost, cum au zis alţii mai înalţi şi mai blonzi decât mine). Ca fapt divers, mortalitatea la gripa sezonieră e în jurul a 0,1%.

Prin urmare, ca-n multe alte situaţii, ţara s-a împărţit în două: ProCovizii şi AntiCovizii. Dacă te uiţi la comentariile de pe paginile de ştiri (oricare dintre ele), ai putea rămâne cu impresia că cei Anti sunt mult mai mulţi. În realitate însă vreau să cred că lucrurile nu stau aşa, şi că responsabilii şi conştienţii din ţara asta au rămas totuşi majoritari. E un lucru ştiut că în mediul online se exprimă şi comentează de cele mai multe ori oamenii care au ceva de criticat, de acuzat, de înjurat chiar. Oamenii „cuminţi” se rezumă la un like şi rar intră în discuţii cu ceilalţi, asta şi pentru că de cele mai multe ori aceştia din urmă sunt şi agresivi şi orice argumente le-ai aduce, ei o ţin pe-a lor, pentru că „ştiu ei mai bine, au citit pe net”.

Merită să-ţi pui în pericol părinţii, bunicii, pe-ai tăi sau pe-ai altora?

E clar că s-a acumulat multă tensiune în ultimele luni. E clar că lumea s-a săturat, că lumea nu mai înţelege ce se întâmplă. Nu sunt psiholog, dar am văzut multe explicaţii ale acestor specialişti despre nevoia fiinţei umane de-a nega şi de-a nu accepta lucrurile care nu-i convin, care nu-i plac, care sunt periculoase. Cred că în această fază sunt mulţi dintre cei care nu iau în serios pandemia.

E adevărat, dacă eşti tânăr şi cât de cât sănătos, ai mari şanse să faci o formă uşoară. Dar merită riscul? Merită să-ţi pui în pericol părinţii, bunicii, pe-ai tăi sau pe-ai altora, care mai mult ca sigur nu vor fi la fel de „norocoşi” ca tine?

Eu anul ăsta mi-am văzut părinţii de vreo 3-4 ori, o singură dată în interior, şi-atunci cu mască şi fără prea multă apropiere. A fost ciudat, mai ales pentru ei, a fost dureros chiar, dar prefer varianta asta decât să-i ştiu pe un pat de spital, sau cine ştie chiar la Terapie Intensivă.

„N-au murit de COVID, că aveau şi alte boli”

Nu e de glumă cu boala asta, sunt atâtea mărturii şi cazuri din toată lumea, încât nu ştiu câţi oameni mai trebuie să moară ca să ne băgăm minţile-n cap. Cât despre „n-au murit de COVID, că aveau şi alte boli”, am mai explicat, dar reiau. Sunt foarte puţine cazurile în care cineva moare DOAR cu COVID-19, fără alte boli. La celelalte persoane, COVID agravează nişte boli deja existente, pe care poate nici nu ştiau că le au. Dar de cele mai multe ori poţi să mai trăieşti ani de zile cu acele boli, dacă n-ar fi COVID. De exemplu diabet, sau hipertensiune, sau obezitate, sau insuficienţă renală. Şi-o să vă dau un exemplu pentru situaţia asta: o persoană care are cancer traversează strada, e lovită de o maşină şi moare. Care e cauza decesului: cancerul sau accidentul? Cam aşa şi cu COVID…

Despre banii de la Guvern

Este ştiut faptul că mulţi oameni din ţara asta n-au încredere în autorităţi, mai ales în cele centrale. Iar neîncrederea asta în Centru, se mută apoi spre oricine e atins de Guvern. La fel s-a întâmplat şi cu presa după ce Guvernul a alocat acele fonduri pentru publicitate în media. Fără să înţeleagă însă că acele contracte sunt strict nişte contracte de publicitate, fără nicio condiţionare vizavi de conţinutul editorial, ca dovadă că au primit bani inclusiv site-uri şi posturi tv care critică încontinuu Guvernul. Acolo este strict o relaţie comercială în care Guvernul a cumpărat machete în ziare sau spoturi radio/tv tocmai pentru a promova măsurile şi mesajele oficiale care ar trebui să ajungă la populaţie.

De aici până la a zice că din acest motiv presa face şi drege, că e vândută etc. e cale lungă şi sunt doar nişte acuzaţii absolut gratuite care cel puţin în cazul nostru n-au nicio legătură cu realitatea.

Dacă Coca Cola începe mâine să-şi facă reclamă la radio, nu înseamnă că voi renunţa să beau Pepsi.

Mesaj pentru „dezamăgiţii” de We Radio

We Radio e o echipă de patru oameni (eram 7 la începutul anului, dar din cauza pandemiei şi a problemelor, am rămas doar 4. Asta apropo de „beneficiile” presei în această perioadă). Ăştia puţini care suntem am încercat mereu să facem tot ce putem ca să livrăm un produs de calitate şi cât mai corect pentru cei care ne citesc / ascultă. Suntem conştienţi că mereu e loc de mai bine, dar cred că în mare parte am reuşit acest lucru.

Deşi cred că suntem cea mai mică echipă din punct de vedere numeric din presa locală, am încercat mereu să le răspundem oamenilor în comentarii, să explicăm unele lucruri, să avem un dialog. Şi nu e deloc uşor, pentru că avem cea mai activă pagină de Facebook din presa locală, cu cele mai multe comentarii şi cea mai înverşunată implicare a oamenilor.

Din păcate, de mulţi oameni ne-am despărţit. Când nu ştii să te comporţi în public, când ai impresia că poţi să înjuri şi să acuzi pe oricine de orice ascunzându-te în spatele libertăţii de exprimare, îmi pare rău, dar ne despărţim. Libertatea de exprimare nu vine doar cu drepturi, vine şi cu nişte obligaţii: la bun simţ, la informare, la vorbit în cunoştinţă de cauză.

Despre ceilalţi, care ne urmăresc dar poate sunt dezamăgiţi de noi, le zic doar atât: am fost mereu sincer şi responsabil în toate comentariile pe care le-am făcut. Poate uneori dur, poate alteori arogant, dar astea vin şi după 6-7 luni de acuzaţii şi înjurături nedrepte pe care le-am primit şi care uneori ajung să umple paharul. Suntem oameni, nu roboţi, şi avem şi noi limitele noastre.

Vom continua să prezentăm lucrurile aşa cum credem noi că e corect, iar dacă veţi decide să urmăriţi pagina We Radio, vă mulţumim! Dacă informaţiile noastre nu vă mai plac, sau nu sunteţi de acord cu ele, puteţi să „schimbaţi canalul”. Fără nervi, fără stres, e cel mai simplu şi civilizat, în loc să ne certăm, să înjuraţi şi să acuzaţi pe toată lumea de tot felul de lucruri pentru care n-aveţi nicio dovadă.

Sper să trecem cu bine peste toată această perioadă care din păcate va mai dura, şi să ne rămână puterea şi înţelepciunea să fim responsabili în toate circumstanţele.

Publicitate
banner we radio