Ştiri locale

Screening medical gratuit pentru peste 600 de persoane defavorizate din Sfântu Gheorghe

Peste 600 de persoane defavorizate, care trăiesc în cartierele Őrkő, Ciucului și Câmpul Frumos, beneficiază săptămâna aceasta de screening medical gratuit în cadrul programului „Prospera Sepsi”, finanţat din fonduri europene.

Campania este derulată de Asociația Caritas și Serviciul de Ajutor Maltez, cu sprijinul specialiștilor centrului medical Albert Optimun Medicals din Sfântu Gheorghe, iar consultațiile medicale includ examinări oftalmologice pentru adulți și copii, de medicină internă și cardiologie pentru adulți, respectiv de ortopedie pediatrică.

Publicitate

Primii beneficiari au fost locuitorii cartierului Őrkő, iar alte două acțiuni sunt programate pentru zilele de joi și sâmbătă, în cartierele Ciucului și Câmpul Frumos.

„Programul se concentrează pe mai multe comunități marginalizate din Sfântu Gheorghe. Există mulţi oameni care trăiesc în Őrkő, cartierul Ciucului și Câmpul Frumos, care au acces limitat la serviciile de sănătate. Motivele sunt foarte diferite: unii nu sunt angajați și, prin urmare, nu au asigurare de sănătate, mulţi sunt descurajați de complexitatea sistemului sanitar, organizarea vizitelor la medici este dificilă din cauza analfabetismului, în timp ce alții pur şi simplu nu consideră importante prevenirea sau tratarea bolilor. Asociaţia Caritas, Serviciul de Ajutor Maltez și Albert Optimun Medicals intenţionează să ajute aceste comunităţi prin depistarea afecţiunilor preexistente, atrăgându-le atenția asupra importanţei menţinerii sănătăţii personale. Pe parcursul programului, echipa de specialişti Albert Optimun va examina peste 600 de persoane în cele 3 locații”, au transmis organizatorii acțiunii într-un comunicat de presă.

Coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Székely Róbert, a explicat că a doua etapă a programului constă în monitorizarea beneficiarilor, iar o echipă formată din doi mediatori sanitari va asigura accesul pacienților la tratamentele medicale  adecvate.

„Marți a fost prima acțiune, iar următoarele două vor fi în zilele de joi şi sâmbătă. Este vorba despre examinări medicale în 3 domenii mari: oftalmologie – adulţi şi copii; ortopedie pediatrică pentru copii, bebeluşi şi tineri; respectiv medicină internă pentru adulţi, aici intrând și EKG-uri și analize de laborator. Un medic specialist de interne va fi mereu prezent, avem aparatură de ultimă generaţie, se fac teste de colesterol, trigliceride, hemoglobine, glucoză, avem un EKG de ultimă generaţie, ca un card bancar – cam atât de mică este aparatura. După venirea rezultatelor, medicii vor stabili care sunt problemele la care trebuie să fie atenţi beneficiarii. Avem doi mediatori sanitari care sunt responsabili ca după screening să ţină legătura cu pacienţii, să îi ajute la nevoie să ajungă la un medic specialist pentru afecţiunile medicale pe care le au”, ne-a explicat reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Székely Róbert.

Următorul screening va avea loc joi, între orele 14:00 – 19:00, în clădirea Școlii Generale „Gödri Ferenc” din cartierul Ciucului, iar sâmbătă, între orele 10:00-16:00 vor beneficia de consultații medicale gratuite locuitorii din Câmpul Frumos.

Proiectul „Prospera Sepsi” a fost lansat oficial în luna iulie a anului trecut cu scopul de a oferi servicii integrate comunităților marginalizate din Sfântu Gheorghe.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook / Albert Optimun Medicals

Publicitate
banner we radio