Ştiri locale

Școlile din județ sunt pregătite să-i reprimească pe copii la ore. Cum vor învăța elevii din Sfântu Gheorghe

Majoritatea copiilor vor reveni în băncile școlilor și grădinițelor luni, 8 februarie, iar cursurile se vor derula în format fizic, cu respectarea unui nou set de reguli care vor fi aprobate prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Tot prin ordin comun vor fi stabilite și noile ghiduri pentru învățământul preuniversitar și pentru cel universitar.

Publicitate

Hotărâre CNSU privind scenariile de funcționare a școlilor

Miercuri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre privind propunerea reluării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, şi stabilirea unor măsuri necesare în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit documentului, în scenariul verde, când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1 la 1.000 de locuitori, toate categoriile de elevi, antepreșcolari și preșcolari participă fizic la ore;

În scenariul galben, când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de Covid-19 din localitate este de peste 1 la mie, dar mai mică sau egală cu 3 la mie pot participa fizic antepreşcolarii, preşcolarii, elevii claselor I-IV, și cei ai claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;

În scenariul roşu, când se trece de 3 la mie, vor participa fizic la ore toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, precum şi elevii claselor din învăţământul primar.

De asemenea, prin Hotărâre se propune ca, indiferent de cele 3 scenarii, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învăţământul liceal tehnologic, postliceal, profesional şi profesional dual, să se desfăşoare cu prezenţa fizică, respectând măsurile de protecţie anti-pandemie.

Conducerile unităților de învățământ superior vor decide asupra modalității de desfăşurate a activităţilor care presupun prezenţa fizică a studenţilor, în baza autonomiei universitare.

În localitățile unde este instituită carantina zonală, preșcolarii și elevii nu vor participa fizic la ore.

Sfântu Gheorghe în scenariul galben. Elevii de clasele V-VII și IX-XI continuă cursurile online

Având în vedere că municipiul Sfântu Gheorghe este în scenariul galben, având o rată de incidență de 1,6 la mia de locuitori, Primăria Sfântu Gheorghe a transmis că începând de luni vor relua cursurile prin prezență fizică toţi copiii de grădiniţă şi jumătate dintre elevi.

Mai exact, copiii din clasele primare (I-IV) şi cei din clasele terminale (VIII, XII) vor relua şcoala în format fizic, în timp ce restul elevilor (clasele V-VII şi IX-XI) vor continua să studieze în sistem online.

„Facem apel la copii, profesori și părinți să respecte măsurile de protecție!”

Pentru a nu se înregistra o creştere a noilor cazuri de Covid-19 odată cu reluarea şcolii, Primăria a făcut un apel atât către copii și profesori, cât și către părinți, să respecte măsurile de protecţie valabile în pandemie, subliniind totodată că dacă rata de incidenţă va scădea suficient încât municipiul să treacă în scenariul verde, toţi copiii vor putea merge fizic la şcoală.

Primarul Antal Árpád a declarat pentru We Radio că unitățile de învățământ din Sfântu Gheorghe sunt pregătite să-și reprimească elevii, iar la nevoie, Municipalitatea va acorda sprijin școlilor care vor solicita acest lucru.   

„Trebuie să ne bucurăm de prezența fizică a copiilor în școli, și să avem grijă să scădem numărul cazurilor de coronavirus. Suntem la o incidență de 1,6 la mie, asta înseamnă că dacă reușim să scădem sub acest indice, toți copiii vor putea merge la școală, dar dacă vom crește la 3 la mie, atunci copiii nu vor putea merge la școală. Este important să respectăm indicațiile și măsurile de protecție valabile în pandemie, ca să putem ajunge în scenariul verde”, a spus edilul.

IȘJ Covasna: „Noi am început pregătirile din timp”

Inspectorul școlar general Kiss Imre ne-a precizat că școlile și grădinițele dispun de toate cele necesare pentru ca elevii şi profesorii să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii de siguranţă, iar în judeţ nu sunt deocamdată localităţi cu probleme semnificative în ceea ce priveşte numărul infectărilor.

„Noi am început pregătirile din timp pentru că știam că trebuie să înceapă școala, și le-am solicitat școlilor mai demult să înceapă igienizarea, să pregătească traseele. Până când nu avem ordinul, practic nu știm care sunt măsurile suplimentare față de cele pe care le-am avut în toamnă. Nu cred că vor fi foarte multe în plus, dar totuși este un document oficial de care avem nevoie”, ne-a explicat inspectorul şcolar general Kiss Imre.

Ministerul Educației a transmis zilele trecute că elevii care au vulnerabilități medicale, sau care au în familie persoane cu  vulnerabilități, vor participa la cursuri în format online, la fel și elevii și profesorii care au simptome de boală.

Inspectorul școlar general spune că nu vor exista foarte multe astfel de cazuri în județul Covasna.

„Acest lucru trebuie stabilit la nivelul școlilor, în cadrul unor clase, deci dirigintele știe deja care este acel copil din acea categorie și dacă este cazul atunci vor fi luate măsuri, deși n-au fost nici în toamnă multe astfel de cazuri, am avut vreo două-trei în județ. Deci practic elevul respectiv va face un fel de școală hibrid, dacă așa este decizia. Nu este ceva global, că în fiecare clasă vor fi 5-6 elevi în situația asta, vor fi puțini, probabil 1-2 elevi în câte o clasă. Acești elevi care sunt din categoria vulnerabilă sunt cunoscuți, și vor fi respectate măsurile despre care s-a vorbit, cred că vor apărea și în ordinul comun. Fiecare școală are laptop, are cameră video, iar în cazul lor se vor transmite orele live. Fiecare va avea acces la educație”, ne-a explicat inspectorul școlar general Kiss Imre.

În ceea ce privește elevii care fac naveta din alte localități cu autobuzele școlare, acesta spune că vor fi respectate măsurile de limitare a răspândirii virusului, iar copiii vor purta măști de protecție.

„Pentru navetiștii care trebuie să vină cu autobuzul, altă soluție nu văd momentan. Așa cum au folosit autobuzul și în toamnă, o vor face și în continuare. Sunt niște reguli de respectat și le vor respecta, vor purta mască de protecție. Aici nu sunt reglementări și nici nu cred că vor apărea în ordinul comun”, ne-a spus prof. Kiss Imre.

Acesta a mai precizat că în toate unitățile de învățământ unde au existat solicitări au fost asigurate tablete, iar Inspectoratul Școlar a distribuit în ultimele săptămâni 280.000 de măști de protecție și 2.800 de litri de dezinfectant, astfel că deocamdată există stocuri suficiente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio