Ştiri locale

Școala Specială din Sfântu Gheorghe va fi modernizată complet în cel mult 3 ani

Școala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe, în care învață aproape 200 de elevi, va fi modernizată complet cu fonduri europene, în cadrul Programului REGIO 2014-2020, lucrările urmând să fie finalizate în cel mult trei ani.

Proiectul „Extindere, modernizare Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe și demolare garaj și magazie”, a cărui valoare totală este de peste 13 milioane de lei, din care peste 6,6 milioane finanțare nerambursabilă, a fost depus la ADR Centru la începutul lunii septembrie, de către Consiliul Județean Covasna, iar lucrările vor cuprinde extinderea clădirii principale pe același nivel, dar și construcția unui nou corp, conectat cu clădirea principală extinsă.

Publicitate

„Proiectul a fost depus de Consiliul Județean Covasna, autoritatea locală care coordonează activitatea Școlii Gimnaziale Speciale din municipiul Sfântu Gheorghe. Această unitate de învățământ funcționează în două locații: în municipiu și la 13 km, în satul Olteni. Pentru eficientizarea funcționării și pentru o mai bună deservire a copiilor cu nevoi speciale, s-a decis mutarea claselor din Olteni la Sfântu Gheorghe. Având în vedere că spațiul actual nu permite acest lucru, a fost pregătit prezentul proiect pentru crearea unor condiții de funcționare și de educație corespunzătoare”, a transmis directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Obiectivele proiectului sunt creșterea gradului de participare a elevilor din învățământul obligatoriu la un sistem educațional performant, care să asigure resursele necesare unei dezvoltări socio-economice durabile, și asigurarea unei oferte educaționale adecvate copiilor cu nevoi speciale, respectiv accesibilitate și calitate, asigurându-le șanse și oportunități egale pentru educație.

„Vom realiza o reabilitare completă a Școlii Gimnaziale Speciale Sfântu Gheorghe. Vom proceda la o modernizare exterioară și interioară urmând ca apoi să avem o instituție de învățământ modernă, de secolul XXI, care poate fi utilizată de copiii cu nevoi educaționale speciale”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Potrivit unui comunicat al ADR Centru, în cadrul proiectului, pe lângă lucrările de modernizare, toate sălile de clasă, cabinetele de logopedie, pshiodiagnoză, kinetoterapie, gimnastică medicală, bucătăria, sala de mese, atelierele, magazia și terenul de sport vor fi dotate cu 267 de echipamente specifice.

Clădirea principală și extensia acesteia vor găzdui sălile de clasă, cabinetele de diagnostic și tratament, cancelaria, direcțiunea, biblioteca și o sală multifuncțională, inclusiv pentru gimnastică, iar în construcția extinsă va fi montat un ascensor pentru persoanele cu dizabilități.

„Noul corp de clădire va fi construit la aliniamentul stradal, urmând să includă sala de mese și bucătăria la parter, respectiv câte un atelier în subsol și etaj. Acest nou corp de clădire va fi legat cu clădirea principală cu un pasaj acoperit. La parterul clădirii fostei centrale termice va fi amenajat un atelier adițional, iar la mansarda construcției se va găsi o încăpere pentru mentenanță generală. Desigur, toate lucrările vor include refacerea integrală a instalațiilor și a tâmplăriilor interioare, consolidarea sistemului structural, eficientizarea energetică prin termoizolare și reabilitarea tuturor finisajelor”, se mai arată în comunicatul ADR Centru.

Președintele Consiliului Județean Covasna a subliniat că nevoia acestei investiții este una mare, întrucât unitatea de învățământ, care funcționează încă din 1984, nu a mai fost reabilitată de mai bine de un deceniu.

„Există o mare nevoie de investiții, întrucât școala specială a fost renovată ultima dată în urmă cu 15 ani. În urma consultării cu proiectanții, s-a luat hotărârea de a ridica acoperișul, astfel încât să putem construi un alt etaj și mai urmează să construim și o sală de sport. Vom moderniza nu numai clădirea în sine, ci și dotările școlii”, a mai spus  Tamás Sándor.

Termenul pentru definitivarea proiectului este 31 octombrie 2023, iar valoarea totală a cererii de finanțare este de peste 13,1 milioane de lei, din care suma deductibilă este de aproape 6,5 milioane de lei.

Cheltuielile conexe care vor apărea pe durata implementării proiectului vor fi asigurate din bugetul județului Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio