
Școală modulară din containere pe terenul de sport al CNMV. Primarul Antal Árpád: „N-am niciun interes ca lucrurile să nu se rezolve. Dimpotrivă, am doar prejudicii!”
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a răspuns vineri, într-un interviu la We Radio (integral AICI), întrebărilor adresate de ascultători despre blocajul lucrărilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV), una dintre cele mai controversate situații din ultimii ani din domeniul educației locale.
Deși lucrările de reabilitare a internatului sunt finalizate în proporție de 90%, elevii și profesorii nu pot utiliza clădirea, iar autoritățile locale se află într-un conflict juridic cu firma din Cluj care a câștigat licitația pentru lucrări. Primarul a explicat că instituția pe care o conduce a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, fără succes, iar procesele din instanță ar putea dura ani de zile. În urmă cu doi ani, la sfârșitul lunii mai, Primăria a reziliat contractul pentru lucrările de reabilitare și modernizare a internatului, însă constructorul refuză în continuare să părăsească şantierul.
„Este un constructor total neserios, cu care ne judecăm reciproc. Deși am reziliat contractul, refuză să părăsească șantierul. Gândiți-vă că aveți un apartament ocupat abuziv, iar legea nu vă permite evacuarea. Asta se întâmplă la CNMV”, a spus primarul, exprimându-și frustrarea față de tergiversarea situației.
Soluție de compromis: şcoală modulară din containere pe terenul de sport
Pentru a evita ca elevii să învețe în mai multe schimburi, autoritățile locale au relocat 15 clase în spații alternative din oraș (Liceul „Berde Áron”, UBB sau Liceul „Mikes Kelemen”) și au decis construirea unei școli modulare cu 16 clase moderne, pe terenul de sport al CNMV. Clădirea ar putea deveni funcțională din toamna acestui an. Ulterior, containerele vor putea fi utilizate și de alte unități de învățământ din municipiu.
„Am demarat procedurile birocratice pentru amplasarea unor clase modulare pe terenul de sport. Avem proiectare, am avut discuții cu ISU pentru ca totul să fie conform, avem certificat de urbanism, urmează licitație pentru închiriere și sperăm ca pentru la toamnă să fie totul pregătit pentru 16 clase moderne, cu toate dotările necesare”, a declarat Antal Árpád.
Orele de educație fizică ar urma să fie ținute în alte spații, pentru că noua construcție va ocupa integral terenul de sport. Cu toate acestea, primarul subliniază că soluția de compromis este necesară pentru a asigura continuitatea procesului educațional.
„Este o soluție care va rezolva problema, dar care ne costă extrem de mulți bani (…) Am făcut tot ce ține de noi, iar unii știu foarte bine că m-am folosit inclusiv de relațiile personale pe care le aveam cu conducerea Universității Babeș-Bolyai pentru a obține spații în UBB, ca să putem să rezolvăm parte din aceste probleme. Și eu sunt extrem de frustrat, nu am absolut niciun interes ca lucrurile să nu se rezolve. Dimpotrivă, am doar prejudicii de imagine, avem prejudicii la bani și așa mai departe, pentru că nu se rezolvă această problemă”, a punctat primarul.
Antal Árpád a respins acuzațiile potrivit cărora Primăria alocă fonduri doar pentru anumite unități de învățământ, explicând că problema la Colegiul Național „Mihai Viteazul” este una juridică.
„Gândiți-vă că aveți un apartament pe care îl dați în chirie, chiriașul nu vă plătește și vreți să-l dați afară, dar legile din România nu vă permit să-l dați afară pentru că el vă acționează în instanță și tergiversează în justiție, iar dumneavoastră stați cu apartamentul ocupat abuziv. Pe mine m-a surprins, vă spun sincer, când constructorul a cerut în instanță să se suspende ordinul de evacuare și a obținut această decizie, dar credeți-mă că nu este singura decizie ciudată a instanțelor din România (…) Noi riscăm să pierdem fonduri europene, să fim în situația în care să cheltuim foarte mulți bani, să construim acum o școală din containere ca să rezolvăm această problemă, dar toate soluțiile le-am identificat împreună cu părinții și împreună cu conducerea instituției de învățământ, nu am luat nicio decizie fără ei, cred că e foarte important acest lucru. Am avut eu personal întâlniri cu reprezentanții părinților, am avut nenumărate întâlniri cu cele două directoare de la liceu, am fost super transparent în tot ce s-a întâmplat acolo”, a explicat primarul.
Există probleme şi la alte şcoli din oraş
Edilul a mai precizat că și în cazul altor unități de învățământ din municipiu unde se derulează lucrări de reabilitare există probleme, și a dat exemplul altor localități din țară unde mii de elevi învaţă în două sau chiar trei schimburi.
„Nu este adevărat nici faptul că la celelalte instituții de învățământ totul merge foarte bine. Nu merge! Nu merg lucrurile foarte bine nici la Mikó, nici la Berde Áron, sunt probleme și acolo, copiii de la Váradi József sunt mutați în Ciucului. Vorbim de o problemă sistemică la nivel național. Am citit undeva că peste 20% dintre copii merg în mai multe ture la școală în România, sunt orașe unde copiii merg în trei ture la școală. Noi, în Sfântu Gheorghe încă nu suntem în această situație. S-ar putea să ajungem în această situație dacă vom mai începe investiții la alte școli, și începem aceste investiții pentru că acum avem fonduri. Trebuie să înțelegem un lucru: din taxele și impozitele plătite de cetățeni nu se poate face nimic, banii aceia nu ne ajung nici pentru a plăti iluminatul public și curățenia din Sfântu Gheorghe, deci trebuie să atragem fonduri de undeva – guvernamentale, europene și așa mai departe. Dacă acum am reușit să atragem fonduri europene pentru șapte instituții de învățământ, noi trebuie să începem lucrările în șapte instituții de învățământ, dar e valabil în toată țara”, a mai spus primarul.
Saga lucrărilor de la CNMV durează de ani buni. Autorizația de începere a fost emisă abia în septembrie 2020, după un blocaj birocratic de peste doi ani, cauzat de lipsa avizelor de la ISU Covasna și Direcția de Cultură Brașov. Conform planurilor inițiale, lucrările ar fi trebuit să înceapă încă din 2018 și să fie finalizate până în noiembrie 2020.
Următorul termen în instanță privind litigiul cu firma din Cluj este programat pentru 15 aprilie.
(Ioana Ardeleanu)
