Sport

Schimbări majore în Liga I din sezonul viitor: noi criterii de infrastructură şi salarii plafonate

Liga Profesionistă de Fotbal vrea să introducă noi criterii de infrastructură și financiare pentru echipele din Liga I.

Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a anunțat măsuri drastice, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.

Publicitate

Prima se referă la infrastructură. Începând cu sezonul viitor, echipele vor fi obligate să organizeze meciurile doar pe terenuri cu instalație de degivrare, care să funcționeze toată iarna.

De asemenea, echipele care vin din Liga a II-a nu vor mai avea perioadă de grație pentru implementarea criteriilor.

„Am discutat cu Federația și din sezonul viitor vom introduce criterii noi pentru cluburile care promovează în Liga 1. E vorba despre stadioane, în primul rând: să existe un număr de locuri, obligatoriu să fie nocturnă, fără termen de grație și alte povești! Plus instalație de degivrare, una care să funcționeze obligatoriu cât durează iarna. Îți faci calcule să promovezi, vrei să joci în Liga 1? Fă niște cheltuieli și îndeplinește criteriile minime! OK, nu putem să avem peste tot stadioane ca la București și ca la Craiova, dar să respecte niște norme minime! Vor fi măsuri dure!”, a spus Justin Ștefan

O a doua măsură vizează stabilitatea financiară a cluburilor.

„Am constatat că sunt cluburi unde salariile sunt foarte mari, raportate la veniturile societăților. Vom susține introducerea obligației ca masa salarială să nu depășească 70 la sută din veniturile realizate pe anul anterior. Ai încasat un milion de euro anul ăsta? În sezonul care vine vei putea să consumi cu salariile doar 700.000 de euro. Nu putem tolera riscul ca un club sau altul să se retragă din competiție, fiindcă ne-ar afecta pe toți, televiziunile vor calcula despăgubiri echivalente cu numărul meciurilor care dispar din program. În Spania există regula asta, cu 70 la sută. Te duci la Ligă să înregistrezi un jucător nou și ți se spune: „Ai depășit bugetul”. Și-ți dă contractul înapoi, nu ți se permite transferul”, a explicat oficialul LPF.

Tehnologia VAR în Liga I

Justin Ștefan a anunțat că tot din sezonul 2019-2020 va fi implementată tehnologia VAR.

„Aici depinde de Federație, că ea schimbă regulamentele și tot ea trebuie să confirme că are numărul necesar de arbitri. Am vorbit cu mai mulți sponsori și n-ar fi probleme cu sursele de finanțare. Când se oprește jocul pentru arbitraj video, pe ecran se deschide un chenar. În acel chenar pot fi difuzate și reclame. Televiziunile din top 5 comercial au tot spațiul din prime-time vândut, singura șansă a unei societăți să mai prindă un loc la TV pentru publicitate e să cumpere spațiu pe panourile de pe marginea terenului, inserții grafice sau acest sistem VAR. Am trimis către FRF caietul de sarcini pentru implementarea VAR. FIFA ne-a dat o listă cu condițiile de licențiere, cu firmele care pot să instaleze VAR, fiindcă trebuie să fie o societate licențiată FIFA. Da, vrem să avem arbitraj video în Liga 1 din sezonul 2019-2020. E un sistem bun pentru toată lumea, pentru corectitudinea competiției”, a precizat Justin Ștefan.

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio