Ştiri

Scandalul podului de la Sânpetru, un nou episod: miting de protest

Locuitorii comunei Sânpetru au ajuns la limita răbdării, mai ales că acum, constructorul, care încă trebuie să mai remedieze anumite deficienţe, a pus şi pază la obiectiv. Deşi s-au dat mai multe termene până când trebuia finalizată lucrarea la pasaj, nici vorbă să fie  respectate. Oamenii care tranzitează zona spun că s-au săturat să piardă timp şi bani în trafic.

„O bătaie de joc, păi cum adică, podu-i gata şi de ce nu ne dă drumul? Nu sunt probleme, nu le-a dat banii, eu aşa am auzit. Cât ocoliţi în fiecare zi? Duc copiii la şcoală, îi iau pe ăştia de la lucru, fac 80-100 km în plus\”, susţine un domn.  „Chiar şi zeci de kilometri, aici în zonă. E ceva strigător la cer! Noi vrem să construim o casă aicea şi zilnic mergem la Cristian, la Sânpetru, trebuie să ocolim mereu. Facem sute de kilometri\”, spune altă persoană.

Publicitate

Sătui să ocolească zeci de kilometri pentru a ajunge în Braşov, mulţi au găsit alte variante de a ajunge la destinaţie: mersul pe jos sau cu bicicleta pe podul proapăt construit.
„Merg cu bicicleta, ca să nu mai ocolesc, încă nu s-a luat nimeni de mine\”, mărturiseşte un tânăr. „Am venit pe jos… nimenea nu ne-a întrebat nimic. S-au ridicat astea şi au trecut maşinile două zile la rând\”, spune altcineva.

Constructorul trebuie să-şi asume în scris

Câţiva muncitori lucrau joi la parcarea de pe tronsonul II al Ocolitoarei şi alţi câţiva la pasaj. Deşi toată lumea aşteaptă termene clare, care să fie respectate, toate discuţiile se poată la Bucureşti. Şefii din CNAIR şi reprezentanţii constructorului au întâlniri zilnice.

„Constructorul a notificat terminarea lucrărilor, noi am intrat în procedura de recepţie. Faţă de ultima întâlnire pe care am avut-o cu dumneavoastră, la sediul Prefecturii, vi s-a comunicat că se organizează întâlniri la Bucureşti, la nivel de conducere, unde se discută cu constructorul, ca să-şi asume şi în scris ceea ce el a afirmat, că este doar o eroare de construcţie şi nu prezintă pericol pentru deschiderea traficului rutier\”, a explicat Adriana Nicula, director regional DRDP Braşov.
La evaluarea lucrării s-au constatat unele neconformităţi în ceea ce priveşte executarea proiectului. Sunt probleme la grinzile trotuarelor şi la montarea parapetelor şi se pare sunt şi probleme de evazare. Practic, peretele de pe partea dreapta a pasajului, în direcţia Braşov – Sânpetru, este aplecat pe un anumit segment cu circa 30 de centimetri.

Poliţia Braşov: Şoferul care intră cu maşina pe pod nu poate fi amendat

În timp ce oficialii discută cum se pot remedia aceste neconformităţi şi cine îşi asumă deschiderea pasajului, unii şoferi şi-au pierdut răbdarea. Zilele trecute au mutat panoul care bloca urcarea pe pod şi au forţat trecerea. Poliţiştii de la rutieră nu îi pot amenda însă au cerut constrctorului să păzească zona.

„În acest moment, el nu este inclus în circuitul drumurilor publice şi şi nu ne putem raporta la sancţionarea lor legată de circulaţia pe drum public, întrucât nu este inclus în aceasta categorie. El este proprietatea constructorului, precum este responsabilitatea tuturor cetăţenilor, să asigure securitatea bunurilor, constructorului îi revine această responsabilitate\”, a precizat Gabriela Dinu, purtător de cuvânt la IPJ Braşov.

Miting autorizat pentru vineri, ora 17.30

Reporterii RTT au cerut informaţii de la constructor şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii legate de responsabilitatea pentru lucările defectuoase de la pod, însă până la închiderea ediţiei nu a venit niciun răspuns. Sătui să tot aştepte soluţii de la autorităţi, localnicii din Sânpetru vor să protesteze din nou şi au depus documentele pentru autorizarea unei acţiuni pentru vineri, după ora 17.30.

(Sursa: RTT Braşov)

Publicitate
banner we radio