Ştiri locale

Sărbătoare a Culturii Române cu surprize şi multă emoţie

Sărbătoarea Culturii Române, care s-a desfăşurat duminică seara la Centrul de Cultură Arcuş – Casa Muzicii, din Sfântu Gheorghe, a avut în centrul programului său decernarea Premiului Háromszék pentru Cultură. Protagoniştii acestui moment, marcat de o autentică emoţie, au fost Petre Străchinaru – laureatul, Jánó Mihály – istoric de artă, care a susţinut discursul de laudatio, şi Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, care a înmânat Premiul Háromszék.

Jánó Mihály şi-a început discursul de laudatio cu o observaţie care i-a amuzat pe toţi cei prezenţi: „Recent, am citit cu mare plăcere un excelent interviu cu fostul meu coleg şi bunul prieten Petre Străchinaru. Am zâmbit cu satisfacţie, când am observat că interviul, de pe site-ul cotidianului Háromszék, a fost citit pe internet de peste trei mii de oameni, în timp ce articolul despre Lionel Messi, cel mai bun fotbalist din lume, a fost citit de abia 450 de cititori. Până și articolul despre portretele lui Petőfi Sándor a fost citit de doar 1.173 de cititori. Aceste ‘date statistice’ le găsesc cu totul firești, întrucât cititorii au putut urmări răspunsurile și mărturiile unui personaj foarte important și definitoriu din viața culturală a județului Covasna, un om care decenii la rând a chibzuit alături de ei“. Jánó Mihály şi-a continuat discursul enumerând cele mai importante fapte culturale ale lui Petre Străchinaru, la care a fost martor în calitate de coleg şi de prieten, subliniind faptul că laureatul este recunoscut şi pentru implicarea sa în viaţa culturală maghiară. O implicare despre care a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care a supus atenţiei faptul că, între anul 2013 – când Consiliul Judeţean Covasna a iniţiat Premiul Háromszék pentru Cultură şi când primul laureat a fost celebrul tenor Szilágyi Zsolt – şi anul 2023, s-a creat o legătură deloc întâmplătoare, având în vedere prietenia şi colaborarea dintre fondatorul şi fostul dirijor al Corului Vox Humana şi premiantul de astăzi, Petre Străchinaru. Tamás Sándor l-a rugat pe Petre Străchinaru să primească premiul pentru tot ceea ce a făcut în slujba culturii române din judeţul Covasna, dar şi pentru că a fost mereu alături şi de cultura maghiară, ale cărei valori le-a promovat şi sprijinit.

Publicitate

Petre Străchinaru a fost vizibil emoţionat de cuvintele lui Jánó Mihály şi ale lui Tamás Sándor, menţionând că datorează mult colaboratorilor săi, fără de care nu ar fi putut să înfăptuiască tot ceea ce astăzi a devenit o merituoasă istorie culturală. Laureatul şi-a amintit de anul 1993, când Jánó Mihály a iniţiat Premiul Libertatea Culturii, apoi Petre Străchinaru l-a surprins pe preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, căruia i-a dăruit statueta în miniatură a Gânditorului de la Hamangia. Este vorba de statueta care a reprezentat trofeul ce însoţea Premiul Libertatea Culturii.

Sărbătoarea Culturii Române a continuat cu Luminiţa Cornea, care şi-a prezentat colecţia sa de timbre dedicate scriitorilor români, inclusiv timbre Eminescu, şi cu un concert sustinut de Trupa GRAIU.

Organizatorii evenimentului : Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Județean Covasna.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

 

Publicitate
banner we radio