Ştiri

Săpunul antibacterian a fost interzis în Statele Unite. Măsura, recomandată și de medicii români

Săpunul antibacterian a fost interzis în Statele Unite! Decizia a fost luată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Alimentar şi al Medicamentelor de peste Ocean, după ce mai multe studii au demonstrat că produsele antibacteriene fac mai mult rău decât bine. O astfel de hotărâre ar fi binevenită şi în ţara noastră, spun medicii dermatologi, potrivit B1 TV.

Un an este termenul dat producătorilor de săpunuri antibacteriene din Statele Unite ale Americii pentru a-și modifica produsele ori pentru a le scoate de la vânzare. Asta după ce Autoritatea de Reglementare în Domeniul Alimentar şi al Medicamentelor a stabilit că nu există nicio dovadă ştiinţifică a faptului că produsele antibacteriene sunt mai eficiente decât apa şi săpunul obişnuit. Din contră, anumite date sugerează faptul că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decat bine pe termen lung.

Publicitate

O decizie precum cea din Statele Unite ar fi binevenită şi în ţara noastră, atrag atenția medicii dermatologi.

”Dacă stăm să ne gândim logic, până la inventarea săpunurilor antibacteriene, lumea a trait foarte bine folosind săpunurile obișnuite, care, dacă sunt folosite corect, sunt probabil cea mai bună protecție împotriva infecțiilor”, a susținut medicul Cătălin Popescu.

Săpunurile antibacteriene produc frecvent reacţii iritante şi alergice şi au un efect agresiv asupra pielii, spune medicul: ”Întotdeauana, cand avem o sursă de apă și săpun la îndemână, e o varianta mai bună decât să folosim de exemplu dezinfectante pe bază de alcool, acele dezinfectate care se găsesc sub forma de șervetele sau sticluțe. Pentru că sunt mai agresive pe piele și dacă ne degresează foarte puternic pielea, ne pot chiar crește riscul la infecții, nu să ni-l reducă”.

Publicitate
Publicitate
banner we radio