Ştiri locale

Săptămâna Designului a ajuns la a treia ediţie la Sfântu Gheorghe

 

Săptămâna Designului, ediţia a treia, va avea loc anul acesta în perioada 20–24 noiembrie. Seria de evenimente, care cuprind expoziții, prezentări de carte și de modă, proiecții de filme și discuții profesionale, va avea ca temă în acest an „Urban Function”, adică designul funcțional.

În cadrul Săptămânii Designului, vom crea şi anul acesta oportunităţi de întâlnire pentru reprezentanții locali ai breslei și actorii pieţei, respectiv vom oferi tinerilor designeri talentaţi din Transilvania şi din Ungaria posibilitatea de a se prezenta în faţa publicului larg.

Dincolo de forumul profesional, încercăm să ne adresăm și publicului larg, oferindu-i programe variate care permit o incursiune în această lume specială a creativităţii. Ne străduim să prezentăm designul contemporan publicului larg local, aducând mai aproape lumea esteticii industriale moderne, acest proces de creare începând de la concepţia, fabricarea și comercializarea produselor. De-a lungul anilor, designul s-a încorporat în viața de zi cu zi și în cultură, acoperind un domeniu extrem de larg. Designul îmbină estetica, forma, funcționalitatea și evidențiază proprietățile unice ale obiectelor într-un mod inovator.

Cea de-a treia ediţie a Săptămânii Designului va începe cu vernisajul expoziţiei intitulate „Mesélő jelmezek” (Costume teatrale mărturisitoare) urmată de o prezentare de carte şi de o proiecţie de film documentar. Cartea scriitoarei Turnai Tímea intitulată „Mesélő jelmezek” prezintă comorile ascunse din colecţia de costume teatrale a Muzeului şi Institutului Naţional de Istorie a Teatrului din Ungaria. Piesele de mare preţ şi neprezentate până acum ale colecției designerului de costume Tordai Hajnal vor fi expuse publicului pe tot parcursul Săptămânii Designului. Documentarul ce va fi proiectat va prezenta activitatea designerului de costume Tordai Hajnal, deţinătorul premiului Jászai Mari, al premiului de excelenţă, al titlului de artist emerit, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe. Casa cu Arcade va găzdui expoziţia din lucrările bijutierului Török Réka, iar în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA va fi prezentată publicului aplicația mobilă de turism, aceasta fiind cel mai nou şi modern instrument de promovare a judeţului Covasna.

În cadrul Săptămânii Designului, studenţii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca se vor prezenta pentru prima dată în faţa publicului, iar o expoziţie din lucrările lor va fi deschisă la Centrul Artistic Transilvănean. Expoziţia cuprinde lucrările realizate în cadrul Taberei de design de la Cernat şi va prezenta, de asemenea, lucrările unor studenţi la design. Universitatea de Artă „Moholy-Nagy” din Budapesta va fi prezentă în cadrul Săptămânii Designului cu două expoziţii. Prezentarea de modă nu va lipsi nici anul acesta din program, asemenea celorlalte programe aceasta va avea ca temă „Urban Function”. Am invitat creatori de modă şi ateliere de modă cum ar fi Delikatess, Yukka, Ilkapilka, dar vor fi expuse şi accesoriile vestimentare ale brandurilor Marikó, Esztány şi Rekko. Atelierul de modă KreaKids îşi va aduce colecţia de haine de lucru, regândită şi reinterpretată, cuprinzând 13 piese. Cea de a treia ediţie a Săptămânii Designului se va încheia cu o reuniune a designerilor, producătorilor şi a clienţilor.

Organizatorii Săptămânii Designului din Sfântu Gheorghe: Asociaţia Focus Rectus, Institutul Balassi, Csagasa Visual Communication. Parteneri: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Clusterul „ProWood”, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, Centrul Artistic Transilvănean şi Teatrul „Andrei Mureşanu”.

Programul detaliat al evenimentului este disponibil pe pagina de internet www.designweek.ro.

 

 

Publicitate
banner we radio