Ştiri locale

Săptămâna asta se decid restricţiile de trafic pentru lucrările la podul de pe strada Gábor Áron

Reparația podului de pe strada Gábor Áron, care leagă Parcul Central de strada Vasile Goldiș din cartierul Simeria, va fi demarată cel mai probabil în luna septembrie a acestui an. Licitația pentru contractul de execuție a fost câștigată în luna mai de firma de construcții Drumuri și Poduri, aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna, iar lucrările vor fi realizate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a explicat că ordinul de începere a lucrărilor va fi emis după ce Primăria va da autorizația de închidere a circulației, dar până ca acest lucru să se întâmple, constructorul va face săptămâna aceasta o vizită la fața locului pentru a stabili cum vor putea începe lucrările în funcție de devierea traficului.

Publicitate

Conform expertizei tehnice, pasajul a fost construit la începutul anilor ’70, dar în timp, sub acțiunea traficului, factorilor climaterici și lipsei lucrărilor de întreținere, s-a degradat serios, iar unele elemente pot prezenta pericol pentru participanții la trafic.

„Avem contract încheiat, constructorul a solicitat să mergem la faţa locului dar din păcate nu am reuşit încă să mergem. Joi va avea loc această vizită, iar în funcţie de ce o să permitem în ceea ce priveşte închiderea circulaţiei şi, bineînţeles, dacă va primi avizul Poliţiei, atunci constructorul va putea să decidă când vor putea începe lucrările la acest pod. Firma mai are contractate cu noi şi alte lucrări, în strada Rozelor, strada Soarelui  – unde încă nu au putut începe lucrările. Apreciem că în cursul lunii septembrie vor fi demarate lucrările la pasaj. Problema este că e într-un nod rutier care trebuie tratat cu atenţie, fiindcă nici strada Spitalului, şi nici strada Gábor Áron sau Libertăţii nu pot fi închise în totalitate. Cel mai probabil circulaţia va fi închisă pe benzi dar va trebui să analizăm la faţa locului, fiindcă poate că şi trotuarul de sub pod va putea fi folosit, şi atunci e mai uşoară închiderea. Joi vom decide la faţa locului împreună cu constructorul”, ne-a explicat viceprimarul.

Printre deficiențele majore constatate se numără distrugeri ale grinzilor principale, urme de rugină și deformare, produse de-a lungul timpului de vehicule cu gabarit depășit, existând porțiuni din care betonul s-a desprins.

„Una dintre problemele mai mari ar fi faptul că se desprind bucăţi din acele bariere care au fost făcute dintr-o pastă cimentată armată cu fier, asta poate fi cauza unor accidente, iar cealaltă problemă este că în partea de jos grinzile au fost lovite de mai multe maşini, iar pasajul e puţin slăbit. Nu cred că ar fi o problemă mare de siguranţă cu acele grinzi, dar se văd nişte fiare, printre care unele au şi fost sparte. Deci e slăbit podul, bineînțeles că pe pod nu trece trafic greu, iar din cauza maşinilor mici sau a autobuzelor nu cred că ar putea să fie probleme, dar e slăbit, iar cele două balustrade pot provoca accidente”, a mai explicat Tóth-Birtan Csaba.

Pasajul rutier care supratraversează strada Libertății va fi reabilitat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea finanțării acordate fiind de 2.115.253,84 lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Primăria Sfântu Gheorghe şi-a anunţat intenţia de a porni lucrările de reabilitare şi consolidare încă de la finalul anului 2019, în plan fiind, printre altele, şi amenajarea a 18 locuri de parcare sub pasajul rutier, dar şi realizarea iluminatului arhitectural al parapetului pietonal prin amplasarea unor LED-uri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio