Ştiri locale

Sănii trase de cai şi disco-patinoar duminică la Carnavalul pe gheață de la Ozun

Comuna Ozun îmbracă straie de sărbătoare și îi așteaptă pe locuitorii județului să participe duminica aceasta la „Carnaval pe gheață”, un eveniment în cadrul căruia participanții se vor putea plimba cu săniile trase de cai, vor putea servi gustări, ceai și vin fiert, și vor putea patina pe lacul înghețat. Evenimentul va fi organizat în satul Sântionlunca, pe meandrul vechi al Râului Negru, în spatele Bisericii Catolice (intrarea se face pe lângă Biserică, pe DC16A).

Programul va cuprinde și o simulare de extragere a unei victime din apele înghețate, desfășurată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ozun, organizația de tineret „Szi@” din Sântionlunca și Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe. Participanții vor învăța, printre altele, cum trebuie să acționeze corect pentru a salva cât mai rapid o persoană căzută în apele înghețate, dar și să acorde primul ajutor, odată ce victima a fost scoasă la suprafață.

Publicitate

„O să fie o simulare a unui accident, o persoană cade în lac după ce se sparge gheața, și vom exemplifica cum trebuie acționat în astfel de situații. Siguranța salvatorilor este extrem de importantă pentru buna desfășurare a intervenției. Pompierii scot victima la mal, iar apoi se aplică primul ajutor”, ne-a explicat președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.

La rândul său, reprezentantul organizației de tineret „Szi@” din Sântionlunca, Pakucs Tamás, ne-a explicat că nu vor fi utilizate manechine, ci voluntari, pentru ca exercițiul să simuleze cât mai aproape de realitate o astfel de situație. Cu toate acestea, curajosul voluntar va fi în siguranță, iar echipajele salvatoare vor avea la îndemână toate echipamentele necesare pentru astfel de intervenții.

„Vom avea o persoană căzută în apa înghețată, iar pompierii vor face operațiunea de salvare, după care voluntarii Asociației Salvatore vor acorda primul ajutor. Chiar dacă e frig, o să fie o persoană în apă, și anul trecut la fel a fost organizată acțiunea asta. Nu doar pentru tineri e important să știe aceste lucruri, ci pentru toată lumea. Oricui i se poate întâmpla un accident, să se rupă gheața și să cadă în apă, niciodată nu se știe. Noi de asta facem simulările acestea, ca să învețe oamenii cum trebuie să acționeze când trebuie să extragă în siguranță de sub gheață o persoană căzută în apă. Sperăm să fie măcar 500 de persoane la acest eveniment, anul trecu au fost în jur de 350, și credem că vor veni mai mulți de data asta. Vom avea toate echipamentele necesare pentru această simulare”, ne-a spus Pakucs Tamás.

Evenimentul, care nu se află la prima ediție, adună de la un an la altul tot mai mulți participanți. Programul cuprinde, printre altele, plimbări cu sania trasă de cai, o petrecere cu DJ pe gheață, vin fiert, ceai și grătar, iar participanții sunt așteptați să se costumeze în straie de carnaval, cele mai bine alese 3 ținute urmând să fie premiate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio