Ştiri locale

Sâmbătă se aude „Sunetul motoarelor de odinioară” la Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat

Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat îi invită pe pasionații de istorie și automobile retro să participe la „Sunetul motoarelor de odinioară”, eveniment care va începe sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 13:00, cu un tur de onoare al tractoarelor de epocă, iar organizatorii transmit că programul va fi unul „atractiv pentru toate vârstele”. Printre altele, vizitatorii vor putea urmări o demonstrație de treierat cu batoză veche, iar motoarele utilajelor agricole de epocă din colecția muzeului vor fi pornite pentru participanții la eveniment.

Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat este amenajat în conacul familiei Damokos, construit între secolele 17 și 19 în stil neoclasicist. Pe cele două hectare din preajma conacului sunt amplasate case și porți secuiești, o moară de apă, dar şi monumente funerare secuieşti, cioplite din lemn și piatră. Una dintre cele mai valoroase colecţii ale Muzeului etnografic în aer liber este expoziţia de maşini şi de unelte agricole vechi, unicat în Transilvania, care cuprinde tractoare, utilaje motrice, mașini cu aburi, garnituri de treierat, maşini pentru cultivarea pământului și numeroase unelte agricole unice, de epocă.

Expoziţia permanentă a muzeului prezintă istoria culturală a regiunii şi a satului, iar în pivniţa conacului Damokos, care datează din Evul Mediu târziu, a fost amenajat un „muzeu de sobe” care include şi obiecte decorative, „minuni din fontă” artistice şi alte obiecte de uz casnic, legate de religie sau de cultura funerară. Cele mai vechi obiecte din colecția Muzeului datează din secolele 17–18.

„Expoziţia de istoria tehnicii, a radioreceptoarelor, este, de asemenea, o colecţie valoroasă a muzeului. Printre aparatele cele mai vechi se regăsesc radiourile cu detector cu galenă, dotate cu căşti. Printre numeroasele receptoare pot fi admirate şi aparate de înregistrare, respectiv de redare a sunetului, telefoane, gramofoane şi patefoane de epocă, datând cu începere din anii 1920–1930 şi până în zilele noastre. S-a reuşit punerea în funcţiune a mai mult de 80% dintre aceste aparate care, spre bucuria vizitatorilor, pot fi şi ascultate”, se arată pe site-ul Muzeului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio