Sâmbătă la Cernat se aude „Sunetul motoarelor de odinioară”. Program complet
Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat îi invită pe pasionații de istorie și automobile retro să participe la o nouă ediție a evenimentului „Sunetul motoarelor de odinioară”, care va începe sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 12:00, cu pornirea motoarelor, urmată de un tur de onoare al tractoarelor de epocă, de la ora 13:00.
Printre altele, vizitatorii vor putea urmări o demonstrație de treierat cu batoză veche, vor putea lua parte la diferite activități meșteșugărești, iar pentru copii vor fi organizate jocuri populare, însă programul evenimentului cuprinde și concerte, spectacole de dans popular și o tombolă.
„Evenimentul reunește tineri și bătrâni, din țară și de peste hotare. Tot satul răsună de la sunetul pornirii utilajelor agricole veterane, adormite în curtea muzeului, cărora li se alătură și alte tractoare și mașini, chiar și din străinătate. Despre ce altceva ar putea fi vorba (și) în această zi la muzeul în aer liber, decât despre tradiția și cultura populară? (…) Atmosfera evenimentului în fiecare an este senzațională! Haideți să descoperiți lumea minunată a Muzeului Haszmann Pál, care prezintă patrimoniul construit al Secuimii! În muzeul de tip skansen veți regăsi case și porți secuiești tradiționale, mașini cu aburi, tractoare veterane, o colecție unică de unelte agricole, precum și mobilier vechi pictat și ustensile de uz casnic. Deosebit de valoroasă este și colecția de sobe din fontă și cea de radiouri. Vizita ghidată la skansen o să vă ajute să cunoașteți și să vă imaginați cum era viața de odinioară la sat”, se arată pe site-ul Visit Covasna.
Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat este amenajat în conacul familiei Damokos, construit între secolele 17 și 19 în stil neoclasicist. Pe cele două hectare din preajma conacului sunt amplasate case și porți secuiești, o moară de apă, dar şi monumente funerare secuieşti, cioplite din lemn și piatră. Una dintre cele mai valoroase colecţii ale Muzeului etnografic în aer liber este expoziţia de maşini şi de unelte agricole vechi, unicat în Transilvania, care cuprinde tractoare, utilaje motrice, mașini cu aburi, garnituri de treierat, maşini pentru cultivarea pământului și numeroase unelte agricole unice, de epocă.
(Ioana Ardeleanu)
Redăm mai jos programul complet al evenimentului de sâmbătă:
ora 12:00 – Pornirea motoarelor
ora 13:00 – Parada tractoarelor de epocă
ora 14:00 – Întoarcerea tractoarelor la muzeu și prezentarea acestora
ora 15:00:
– Concertul Orchestrei de Suflători Tineri din regiunea Târgu-Secuiesc
– Dans popular prezentat de ansamblul „PERKŐ” din Sânzieni
– Concertul formației Cover’n Cover cu KÁTAI Judit și ORBÁN Ferenc
ora 17:00 – Tombolă
Programe permanente:
– Coacere de pâine de casă la cuptorul din grădina muzeului
– Demonstrație de treierat cu batoză veche în curtea muzeului
– Activități de artă meșteșugărească
– Jocuri populare pentru copii