Ştiri locale

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor. MNCR și Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe au intrare liberă

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni și Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe organizează și în acest an „Noaptea Muzeelor”, eveniment în cadrul căruia participanții vor putea vizita gratuit expozițiile și vor putea lua parte la diferite programe pregătite de cele două instituții.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 mai, între orele 17:00 și 22:00, programele celor două muzee cuprinzând, printre altele, ateliere interactive, momente artistice, vernisaj foto, sau proiecții de film.

Publicitate

Expoziții, ateliere creative, momente artistice și expoziții outdoor la MNCR

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) participă pentru a 14-a oară la „Noaptea Muzeelor”, iar organizatorii promit activități pentru toate vârstele, şi „expoziţii care îmbină armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informaţia ştiinţifică rezultată în urma cercetărilor din diverse domenii”.

Participanții vor putea vizita expoziţia de arheologie „Aşezarea Preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii”, care prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care acestea provin.

Muzeul pune la dispoziţie şi o expoziţie tactilă, gândită ca un tur special adresat persoanelor cu deficienţe de vedere, care cuprinde machete tridimensionale şi replici ale unor exponate din muzeu, pe care vizitatorii le pot atinge, iar informaţiile le vor fi transmise atât audio, cât şi prin limbaj Braille.

„Conceptul de reamenajare a spaţiilor expoziţionale ale MNCR a urmărit valorificarea patrimoniului naţional deţinut şi orientarea acestuia către public. Pentru a se adapta la realitatea în care trăim, muzeul trebuie să devină un spațiu viu, interactiv, şi confortabil pentru vizitator. Am încercat să creăm o poveste în jurul fiecărui exponat, pentru ca vizitatorul, chiar şi cel neavizat, să surprindă mesajul cultural și să poată să încadreze exponatul la locul lui în istorie. Vizitatorii îşi pot alege singuri nivelul de informaţie pe care vor să-l acceseze, prin intermediul proiecţiilor video şi dispozitivelor interactive de redare a informaţiilor folosite”, transmit reprezentanții MNCR.

Programul cuprinde şi ateliere creative pentru copii şi adulţi, ateliere de scriere cu pana și cu tocul cu peniță, atelier de modelaj în lut, jocuri interactive cum ar fi puzzle, planșe de colorat, labirint, cuvinte încrucișate, dar şi proiecții ale filmelor documentare produse de echipa MNCR: „Fortificațiile dacilor din Carpații Răsăriteni”, „Frontiera romană a Daciei Răsăritene” şi „Marile bătălii ale Primului Război Mondial în Carpații de Curbură. Tabla Buții 1916”.

Animale sălbatice, vernisaj foto „TransNatura”, proiecții de film și expoziția „Cuibuşor de nebunii”, la Muzeul Cinegetic

Expoziția Cinegetică a Ținutului Secuiesc din Sfântu Gheorghe organizează pentru a 6-a oară evenimentul „Noaptea Muzeelor”. Participanții vor putea vizita expoziția permanentă din cadrul Colecției publice, administrată de Asociația Vadon, care cuprinde o bogată colecție de trofee, animale împăiate, arme de vânătoare, documente și fotografii, cele mai multe provenind din colecțiile particulare ale unor vânători din zonă.

În program vor fi incluse și proiecții de film despre natură, un vernisaj de fotografie internațional intitulat „TransNatura”, și expoziţia „Cuibușor de nebunii”, realizată din 70 de cuiburi de păsări.

În plus, în perioada dedicată evenimentului, în sala de conferință a Muzeului vor fi difuzate filme despre natură și sunete produse de diferite animale sălbatice.

„Asociația Vadon, administratorul (…) Expoziției Cinegetice a Ținutului Secuiesc așteaptă publicul să cunoască animalele sălbatice, în special pe cele de interes cinegetic, prin vizitarea expozițiilor permanente: Curbura Carpaților, unde diversitatea animalelor este prezentată într-o dioramă cu exponate realizate în mărimea lor naturală, iar în continuare se pot admira trofeele speciilor de interes cinegetic; Diorama Africa – prezintă bogăția faunei Savanei Africane; Bârlogul ursului, realizat în mărime naturală și Camera vânătorului, care prezintă echipamente și alte obiecte care se leagă strâns de vânătoare”, transmit reprezentanții Muzeului Cinegetic.

Muzeul cuprinde și o zonă interactivă, unde vizitatorii pot atinge animalele, pot obține informații despre specii și pot vâna virtual cu o pușcă cu laser.

La nivel național, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio