Ştiri locale

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor! Intrare liberă la MNCR și Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe

Muzeul Naţional al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Expoziția Cinegetică din Sfântu Gheorghe participă și în acest an la „Noaptea Muzeelor”, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor avea acces gratuit la colecțiile publice și vor putea lua parte la diferite programe și activități pregătite de cele două instituții.

Evenimentul, ajuns în acest an la a 20-a ediție, va avea loc sâmbătă, 18 mai, între orele 17:00 și 22:00, iar programele celor două muzee cuprind, printre altele, concerte, ateliere interactive și proiecții de filme documentare.

Publicitate

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni participă pentru a 16-a oară la Noaptea Muzeelor, iar organizatorii promit activități pentru toate vârstele, printre care și concertul rock al trupei Twice Louder din Târgoviște (de la ora 18:00), și spectacolul „Călătorie muzicală prin Europa” susținut de MoniAcustique (de la ora 19:00).   

Participanții vor putea vizita expoziţia de arheologie „Aşezarea Preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii”, care prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului, cu explicaţii privind specificul culturilor din care acestea provin.

În program mai sunt cuprinse ateliere de scriere cu pana și de confecționare a obiectelor decorative (semne de carte, felinare, etc), dar și jocuri istorice.

Expoziția Cinegetică din Sfântu Gheorghe organizează pentru a opta oară evenimentul „Noaptea Muzeelor”. Participanții vor putea vizita Colecția publică administrată de Asociația Vadon, care cuprinde trofee, animale împăiate, arme de vânătoare, documente și fotografii, cele mai multe provenind din colecțiile particulare ale unor vânători din zonă. Potrivit organizatorilor, programul cuprinde și proiecții de film despre natură (între orele 17:00 – 21:00).

La nivel național, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations. În ultimele două decenii, „Noaptea Muzeelor” a devenit una dintre cele mai puternice mărci culturale, atrăgând un număr impresionant de spectatori, evaluat la aproximativ un milion de persoane.

În 2023, evenimentul a implicat instituții culturale din Republica Moldova, și s-a desfășurat în peste 360 de muzee și locații din 90 de orașe ale României și alte 9 din Republica Moldova.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio