Ştiri locale

Sâmbătă are loc o nouă acțiune de ecologizare a malurilor Râului Olt

Fundația Comunitară Covasna (HKA) organizează la sfârșitul acestei săptămâni o nouă acțiune de ecologizare a malurilor Râului Olt, în cadrul proiectului pilot „Oltul cu apele curate”, lansat în luna martie a acestui an, în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde.   

Acțiunea va avea loc sâmbătă, 15 mai, începând cu ora 10:00, pe o secțiune de 5 kilometri între Arena Sepsi (la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc) și ieșirea din municipiu spre Chilieni, cu participarea a aproape 200 de voluntari.

Publicitate

„Acțiunea face parte din programul Oltul cu apele curate, care are ca scop curățarea și păstrarea curățeniei apei Oltului pe tronsonul izvor-Sfântu Gheorghe, în acest scop vor fi montate camere de supraveghere, respectiv table de atenționare pe traseul râului. Programul se va finaliza în luna august, iar până atunci vor avea loc acțiuni mai mici de curățare în locurile mai afectate. Îi invităm pe toți cei interesați de curățenia mediului înconjurător și protecția resurselor naturale să participe”, au transmis reprezentanții HKA Covasna.

Directoarea executivă a Fundației, Bereczki Kinga, ne-a explicat că ecologizarea se va face în 4 secțiuni, voluntarii fiind împărțiți în 4 grupuri. Punctele de întâlnire sunt Arena Sepsi, zona din spatele supermarketului Kaufland, fostul magazin Trident, respectiv stația Petrom de la ieșirea din oraș spre Chilieni.  

„Am dat 4 puncte de întâlnire pentru că igienizarea se va face pe secțiuni, și vor fi formate 4 grupe. Avem deja grupe de voluntari și sperăm că vom avea destui participanți, așteptăm circa 150-200 de persoane”, ne-a spus Bereczki Kinga.

Organizatorii, Fundația Comunitară Covasna și Asociația Larmafa, vor pune la dispoziție mănuși și saci pentru deșeuri, iar acțiunea va dura 4 ore, astfel că participanții sunt încurajați să aducă la ei apă și sandvișuri.    

În cadrul proiectului, realizat în colaborare cu Tega, Apele Române – SGA Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, vor fi amplasate camere de supraveghere video în zonele din apropierea Râului Olt unde se depozitează ilegal deşeuri, în vederea identificării și tragerii la răspundere a persoanelor care abandonează gunoaie.

Proiectul va culmina, în luna august, cu o amplă acțiune de ecologizare pe tronsonul izvor – Sfântu Gheorghe, în care vor fi implicate 11 localități din judeţul Covasna şi 18 din județul Harghita.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio