
Sâmbăta aceasta e Noaptea Muzeelor la MNCR și Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe
Muzeul National al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe s-au înscris și în acest an la „Noaptea Muzeelor”, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor avea acces gratuit la colecțiile publice și vor putea lua parte la diferite programe și activități.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 mai, între orele 17:00 și 22:00, iar programele celor două muzee cuprinzând, printre altele, ateliere interactive și proiecții de filme documentare.
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni participă pentru a 15-a oară la Noaptea Muzeelor, și deși programul nu este încă definitivat, organizatorii promit activități pentru toate vârstele, iar câțiva dintre arheologii care lucrează în situl de la Păuleni-Ciuc le vor răspunde întrebărilor celor prezenți.
„Participanții vor putea vizita gratuit expoziția, vom organiza ateliere creative, iar în funcție și de vreme, putem organiza și afară o expoziție temporară (…) Vom fi la sediul central din Sfântu Gheorghe, intrarea va fi liberă, nu avem limită de participanți. De obicei, se face un circuit între noi și Muzeul Cinegetic, și cumva noi trimitem vizitatorii de aici către ei, iar ei ne trimit vizitatori nouă, și oamenii se împart (…) Ce știm sigur este că vom avea expoziția, atelierele de confecționat, vom face farfurii cu decoruri tradiționale, ateliere de scriere, deci mergem pe motivele tradiționale din zonă, transpuse pe farfurii de carton, pe linguri de lemn. Vor fi prezenți și arheologii care fac săpături an de an la Păuleni, ei vor prezenta, avem și un filmuleț mai amuzant despre ce înseamnă viața unui arheolog, și vor povesti și despre părțile acestea nevăzute din cercetarea arheologică, vor intra în legătură directă cu vizitatorii și le vor povesti ce înseamnă viața pe șantierul arheologic. În vară vom avea și Ziua porților deschise, iar oamenii vor putea merge pe șantier ca să vadă ce înseamnă să lucrezi într-un sit arheologic. Nu pregătim nimic extraordinar pentru că nu avem spațiu suficient, deși obiecte de expus am avea destule, dar se caută soluții și încet-încet se vor găsi”, ne-a spus muzeograful Cristina Ioana Felea-Baubec.
Expoziția permanentă „Aşezarea Preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii” prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuințe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea.
Expoziția Cinegetică a Ținutului Secuiesc din Sfântu Gheorghe organizează pentru a 7-a oară evenimentul „Noaptea Muzeelor”. Participanții vor putea vizita Colecția publică administrată de Asociația Vadon, care cuprinde trofee, animale împăiate, arme de vânătoare, documente și fotografii, cele mai multe provenind din colecțiile particulare ale unor vânători din zonă.
Potrivit organizatorilor, în program vor fi incluse și proiecții de film despre natură, un vernisaj de fotografie internațional intitulat „TransNatura”, și expoziţia „Cuibușor de nebunii”, realizată din 70 de cuiburi de păsări. În plus, în perioada dedicată evenimentului, în sala de conferință a Muzeului vor fi difuzate filme despre natură și sunete produse de diferite animale sălbatice.
Muzeul Cinegetic cuprinde și o zonă interactivă, unde vizitatorii pot atinge animalele, pot obține informații despre specii și pot vâna virtual cu o pușcă cu laser.
„Asociația Vadon, administratorul (…) Expoziției Cinegetice a Ținutului Secuiesc așteaptă publicul să cunoască animalele sălbatice, în special pe cele de interes cinegetic, prin vizitarea expozițiilor permanente: Curbura Carpaților, unde diversitatea animalelor este prezentată într-o dioramă cu exponate realizate în mărimea lor naturală, iar în continuare se pot admira trofeele speciilor de interes cinegetic; Diorama Africa – prezintă bogăția faunei Savanei Africane; Bârlogul ursului, realizat în mărime naturală și Camera vânătorului, care prezintă echipamente și alte obiecte care se leagă strâns de vânătoare”, transmit reprezentanții Muzeului Cinegetic.
Evenimentul va începe cu festivitatea de premiere şi vernisajul expoziţiei celei de a VIII–a ediţii a Concursului judeţean de desen ,,Vadon” pentru copiii de grădiniță și elevii claselor primare şi gimnaziale din județul Covasna.
La nivel național, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations.
(Ioana Ardeleanu)