Ştiri locale

Salvați din azilele groazei ca să ajungă pe străzi. Mai mulţi bolnavi cu afecțiuni psihice au fost „relocați” pe străzile din Sfântu Gheorghe

Controalele derulate în căminele pentru persoane vârstnice, adulți, copii și persoane cu dizabilități din țară, în urma ororilor descoperite la începutul lunii iulie în „azilele groazei” din Ilfov, au rezolvat parțial problema și au creat o alta.

Activitatea a zeci de centre din țară a fost suspendată, iar multe au fost desființate cu totul, astfel că pacienții, majoritatea cu afecțiuni psihice și dizabilități grave, fie au fost plimbați prin diferite cămine sau spitale, fie au fost luaţi acasă de aparținători. Au fost soluții temporare, însă, pentru că centrele autorizate să funcționeze în continuare sunt supraaglomerate, iar spitalele nu pot ține bolnavii internați la nesfârșit. Fără tratamentul și îngrijirea de specialitate de care au nevoie, mulți au ajuns în stradă.

Se întâmplă inclusiv la Sfântu Gheorghe, unde câteva dintre persoanele cu afecțiuni psihice pe care autoritățile locale au reușit să le plaseze în ultimii 10 ani în centre de îngrijire și asistență au ajuns să fie „relocate” pe străzile din municipiu. Într-un interviu la We Radio, primarul Antal Árpád a declarat că soluția în acest caz trebuie să vină din partea autorităților centrale, care ar fi trebuit să ia „decizii etapizate”, și să închidă doar centrele unde într-adevăr erau probleme.

„Ne-am chinuit 10 ani să gestionăm această problemă cumva, pentru că, într-adevăr, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, în ultimii 10 ani au fost 8 persoane cu probleme psihice care creau probleme de siguranță publică. Era o persoană care mergea la piață și încerca să înțepe oamenii cu un ac (…) Problema de fond este că în 10 ani am reușit cumva să rezolvăm ca aceste 8 persoane să ajungă la niște centre unde Primăria plătea pentru ca aceste persoane să fie supravegheate, dar cu acest mare hei-rup cu Azilul groazei s-au închis foarte multe centre la nivel național. Și noi, la un moment dat, prin Protecția copilului am fost înștiințați că avem 48 de ore să ne luăm bolnavii. Ceea ce s-a întâmplat în Voluntari este de nedescris, dar trebuiau să se ia niște decizii etapizate, să se închidă centrele unde sunt într-adevăr probleme grave. Acele persoane trebuie să fie duse undeva. În momentul în care tu ai, să spunem, 100 de centre la nivel național și închizi 10, înseamnă că celelalte 90 sunt supraaglomerate cu persoanele din acele 10 care se închid. Acum, pur și simplu au ajuns înapoi pe stradă unii dintre ei, asta este problema. Ce am rezolvat foarte greu în 10 ani, acum, într-o săptămână s-a stricat, și acum o luăm de la capăt și așteptăm ani să se construiască din nou azile, să fie autorizate de stat și să putem să gestionăm această problemă. Rezolvarea de la București trebuie să vină. Eu ca primar, în această speță, tot ce pot să fac este să găsesc un loc unde pot fi trimise aceste persoane, să plătesc din banii noștri, ai tuturor, pentru aceste persoane, ca să nu fie pe străzile din Sfântu Gheorghe”, a spus primarul.

Amintim că la finalul lunii iulie, în urma unei sesizări, în subsolul unui Centru de îngrijire și asistență din localitatea Bărdești, județul Mureș, au fost descoperite mai multe persoane, adulți și copii, ținute în condiții inumane și degradante. Printre pacienții internați în căminul respectiv se aflau și 17 adulți din județul Covasna, cunoscuți cu diferite afecțiuni psihice.

DGASPC Covasna are un singur centru de îngrijire pentru persoane adulte cu dizabilități

La vremea respectivă, conducerea DGASPC Covasna a transmis, la solicitarea We Radio, că cei 17 beneficiari au fost transferați în perioada septembrie 2020 – aprilie 2022, întrucât instituția  nu are capacitatea necesară pentru a acoperi nevoile județului.

„DGASPC Covasna are în subordine un singur centru de îngrijire şi asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, cu o capacitate de 24 de persoane, care nu poate acoperi nevoile județului. Totodată, în ultima perioadă, politica publică de asistență socială era de a externaliza serviciile sociale către ONG-uri acreditate în acest sens”, a transmis conducerea DGASPC Covasna.

Aceeași sursă a mai precizat la vremea respectivă 5 dintre persoanele descoperite în centrul din localitatea Bărdești au fost readuse în județ, iar 12 au fost relocate în alte centre din județul Mureș, aparținând DGASPC.

În 2015, România a început un proces de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, lucru pe care și l-a asumat ca stat parte a Convenției Organizației Națiunilor Unite. În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat „Strategia națională privind prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități și accelerarea procesului de dezinstituționalizare, pentru perioada 2022-2030”, care prevede restructurarea și reorganizarea centrelor mari și dezinstituționalizarea, treptată, a persoanelor cu dizabilități, care să fie reinserate în societate.

Potrivit primarului, intenția guvernanților este ca persoanele cu facultăți mintale deteriorate să fie îngrijite de familie, dar acesta este „un cerc vicios, deoarece familia nu are resurse și cunoștințe pentru acest lucru”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio