Ştiri

S-au scumpit ţigările. Vezi noile preţuri

Producătorul local de ţigarete British American Tobacco a scumpit, de luni dimineaţă, cu 50 de bani (0,5 lei) pe pachet toate sortimentele pe care le comercializează pe piaţa din România. Magazinele care vând ţigări au început, treptat, să primească noile liste de preţuri. Astfel, ţigaretele Kent, Kent Blue, Silver, White sau HD costă acum 16 lei, faţă de 15,5 lei anterior. Acelaşi preţ îl au şi Rothmans şi Lucky Strike.

Un pachet de Dunhill care costa 16,5 lei are un preţ de 17 lei acum. Un pachet de PALLMALL costă cu 50 de bani mai mult – 15 lei.

Publicitate

Scumpirile se aplică tuturor brandurilor de ţigarete de la British American Tobacco: Kent, PALLMALL, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans, Viceroy şi Vogue.

Precedenta scumpire a ţigărilor de la BAT, cel mai mare producător local, a fost în octombrie 2015. Când BAT scumpeşte ţigările, ceilalţi doi mari producători locali, Philip Morris şi JTI, îl urmează, cu o întârziere de câteva zile, cel mult săptămâni.

Printre cele mai ieftine ţigări din UE. Scumpirile vor continua

Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printer cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.

Acciza specifică datorată pentru mia de ţigarete a fost majorată de la 1 aprilie cu 4,7%, de la 314 lei la 329 lei, prin ordin al ministrului Finanţelor. Majorarea nu a condus la scumpirea pachetelor de ţigări, acciza totală (implicit acciza minimă – 97% din nivelul acizei totale), rămânând aceeaşi, de 430,71 lei pe mia de ţigarete. Pentru ţigarete acciza totală este calculată în funcţie de acciza specifică şi cea ad-valorem (14% din preţul de vânzare cu amănuntul declarat pe pachet).

La începutul anului, pentru a nu fi confruntat cu scăderea veniturilor din comercializarea tutunului în urma micşorării TVA de la 24% la 20%, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a convenit cu producătorii o majorare de accize menită a compensa acest efect.

Astfel, potrivit Codului Fiscal, acciza totală pentru ţigarete a fost majorată în 2016 cu 18,69 lei/1000 de ţigarete (0,37 lei/pachet; 0,44 lei, incluzând şi TVA-ul aferent) sau 4,5%, anulând practic efectul micşorării TVA (de aproximativ 0,45 lei).

Majorarea accizei totale convenită la începutul anului acoperă efectul creat de majorarea accizei specifice cu 15 lei pe mia de ţigarete.

Acciza specifică este majorată în fiecare an pe data de 1 aprilie, în funcţie de evoluţia preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului precedent. Astfel în 2015, acesta a fost de 14,487 lei/pachet, cu aproximativ 50 de bani peste cel din 2014, de 13,9 lei/pachet, preţ folosit ca bază de calcul pentru acciza specifică valabilă pentru perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016.

Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar trebui să fie încheiat.

De la 1 ianuarie 2017, acciza totală se va majora din nou, la 435,58 lei/1000 de ţigarete. Atunci va avea loc şi următoarea majorare a preţului la ţigări cauzată de creşterea povarei fiscale.

Începând cu anul următor, 2018, “nivelul accizelor se va actualiza anual cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie”. Actualizare care nu se va aplica, însă, în perioade deflaţioniste, în cazul în care în ultimele 12 luni are loc scăderea preţurilor de consum, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare.

(capital.ro)

Publicitate
Publicitate
banner we radio