Ştiri locale

S-au înregistrat primele cazuri de tuse convulsivă din judeţul Covasna din ultimii 6 ani. Recomandările DSP pentru populație

După explozia cazurilor de rujeolă la nivel național, medicii trag acum un nou semnal de alarmă privind tusea convulsivă (pertussis), boală care poate duce la deces în cazul sugarilor, dar și la complicații severe în cazul altor pacienți, inclusiv rupturi de coaste sau hemoragii, putând fi prevenită doar prin vaccinare. Potrivit datelor Direcției județene de Sănătate Publică (DSP), până în prezent, la nivelul județului Covasna au fost confirmate patru cazuri, toate în mediul rural, jumătate dintre acestea fiind la copii care nu au încă vârsta vaccinală. Este pentru prima dată în ultimii cel puțin 6 ani, când județul Covasna înregistrează cazuri.

Cunoscută și sub denumirea populară de tuse măgărească sau tusea de 100 de zile, boala este cauzată bacteria Bordetella pertussis care se găsește în gura, nasul și gâtul persoanei infectate, fiind înalt contagioasă. Tusea convulsivă poate afecta pacienții de toate vârstele, însă componenta antipertussis este inclusă în vaccinul hexavalent efectuat în primul an de viață, dar și în rapelurile efectuate la 5 și la 14 ani, respectiv din 10 în 10 ani în cazul adulților.

Reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella, ne-a precizat că la nivelul județului există doze suficiente de vaccin pentru toate grupele de vârstă.

„Avem cazuri sporadice în județ, dar încă nu sunt probleme. Au fost șase cazuri suspecte, din care sunt confirmate patru, majoritatea sunt copii care nu au vârsta vaccinală. Vaccinarea de bază se face de la 2 luni, la 4 luni și la 11 luni, primul rapel vine între 5 și 6 ani, iar următorul este la 14 ani. Cazurile sunt din mediul rural, două cazuri sunt la nou-născuți, iar celelalte două sunt la copii mici. Am anunțat toți medicii de familie să facă o catagrafie, să facă o revizuire a Registrului unic de vaccinări sau a fișelor copiilor, iar unde nu sunt dozele complete, se pot face recuperări fiindcă vaccin avem destul. La nivelul județului avem foarte multe doze: din vaccinul hexavalent pe care îl administrăm de la 2 până la 11 luni avem 8.634 de doze, iar din cel pe care îl folosim pentru copiii de 5 ani avem 3.360. Pe an sunt în jur de 1.500 de copii, deci noi avem destule doze. Și pentru vaccinarea copiilor de 14 ani avem suficiente doze – 2.500”, ne-a spus Igyártó Gabriella.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a emis o deja o serie de recomandări pentru prevenirea tusei convulsive. Acestea includ informarea medicilor de familie, pediatrilor, neonatologilor și infecționiștilor despre importanța ridicării suspiciunii de tuse convulsivă și inițierea rapidă a tratamentului, instituirea la timp a măsurilor preventive față de contacți, mobilizarea medicilor de familie și a părinților pentru vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor. De asemenea, INSP promovează vaccinarea gravidelor în trimestrul III de sarcină pentru a asigura atât protecția mamei, cât și a sugarului mic, respectiv vaccinarea adulților cu rapel la fiecare 10 ani.

Potrivit unei analize epidemiologice realizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, pe parcursul anului trecut, la nivel național au fost înregistrate 48 de cazuri suspecte, cu 25 mai multe față de anul 2022. Dintre acestea, 33% au fost confirmate.

Datele disponibile pe site-ul INSP (AICI) arată că în perioada 2018-2023 județul Covasna nu a înregistrat niciun caz de tuse convulsivă.

Informații pentru populație

Cum se transmite?

– Pe cale respiratorie, când o persoană infectată vorbeşte, strănută sau tuşeşte

– Prin contact cu secreţii infectate (de pe mâini, şerveţele, alte obiecte). Infecția poate apărea pe toată perioada anului, cu toate acestea s-a observat că boala poate fi mai frecventă vara şi toamna.

Cât de contagioasă este?

Aproape toţi membrii familiei unei persoane infectate fac boala dacă nu sunt vaccinaţi. Persoanele sunt contagioase în timpul fazei de debut a bolii şi în primele două săptămâni ale fazei paroxistice (aproximativ 21 de zile).

Cum se previne?

Schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la 2, 4 şi 11 luni, urmate de un prim rapel cu acelaşi tip de vaccin, la vârsta de 5-6 ani.

Vaccinarea se efectuează în cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea este importantă la femeile însărcinate, pentru protecția nou-născutului.

Cum se manifestă?

Simptome iniţiale:

– fără febră

– rinoree sau nas înfundat

– tuse uscată, uşoară inițial, ocazională.

Simptome în perioada acută:

– apnee (întreruperi ale respiraţiei)

– episoade de tuse intensă, accese de tuse frecvente care se succed rapid, mai frecvent noaptea – cianoză (colorarea pielii în albastru) în timpul accesul de tuse.

– episod de vărsătură după un episod de tuse.

Între accesele de tuse, starea generală este relativ bună, fără prezența semnelor de boală. Această etapă durează de obicei între 1-6 săptămâni, persistând uneori până la 10 săptămâni.

Cum se tratează?

Antibiotice (eficiente doar dacă sunt administrate devreme în cursul bolii).

Cel mai bun tratament este prevenția prin vaccinare!

Important! Vaccinarea în timp util îi protejează pe copii de această boală potențial periculoasă. Întârzierile în vaccinare îi expun pe cei vulnerabili la riscul de îmbolnăvire şi cresc şansele de răspândire a bolii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio