
S-a finalizat modernizarea Policlinicii Spitalului Municipal Târgu Secuiesc
Lucrările de reabilitare și modernizare a noii Policlinici a Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, începute în anul 2022, au fost finalizate, noua unitate urmând să fie inaugurată în câteva săptămâni, informează autoritățile locale. Investiția a depășit 10,6 milioane de lei și a cuprins, printre altele, extinderea ambulatoriului cu un corp nou de clădire complet echipat cu aparatură medicală de ultimă generație, dar și dotarea clădirii cu panouri solare în vederea eficientizării consumului de energie electrică.
„Un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale: s-a încheiat modernizarea ambulatoriului! Lucrările de renovare ale ambulatoriului s-au finalizat. În următoarele săptămâni se vor încheia și etapele de mutare, iar apoi va avea loc inaugurarea oficială. Ulterior, pacienții vor fi întâmpinați de cabinete medicale complet modernizate, dotate cu săli de consultații moderne, săli de așteptare spațioase, încăperi de sterilizare și echipamente medicale performante, care vor asigura servicii de înaltă calitate. Odată cu darea în folosință a noului ambulatoriu, se va redeschide și intrarea din strada Gării a spitalului”, a transmis Primăria Târgu Secuiesc.
Echipamentele medicale achiziționate pentru dotarea noii policlinici au costat circa 500.000 de euro + TVA. Proiectul, realizat prin Programul Operațional Regional, a fost etapizat. Potrivit unui comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru (AICI), în vederea finalizării lucrărilor și achiziționării echipamentelor medicale, în vara anului trecut, prin Programul Sănătate a fost alocată o finanțare de peste 3,8 milioane de lei, din care peste 3,7 milioane de lei fonduri nerambursabile.
La vremea respectivă, directorul general al ADR Centru a transmis că semnarea acestui contract de finanțare „aduce beneficii semnificative pentru locuitorii din Târgu Secuiesc”, întrucât unitatea medicală va deveni mai modernă și mai bine dotată pentru a asigura tratamentul pacienților.
În noul corp al Policlinicii au fost create spații pentru cabinetele medicale de specialitate, respectiv Neurologie, Oftalmologie, Pediatrie, Obsterică-Ginecologie, Planificare familială, Urologie, Chirurgie, Fizioterapie, Diabetologie și Gastroenterologie. Totodată, în cadrul lucrărilor au mai fost amenajate, printre altele, spații de așteptare pentru pacienți, vestiare și grupuri sanitare, lift și o scară interioară pentru evacuare în situații de urgență.
Încă de la începutul acestui proiect, unitatea medicală a beneficiat de finanțare substanțială din partea statului, autorităților locale și a unor sponsori, care au făcut posibilă înlocuirea treptată a echipamentelor medicale vechi de peste două decenii, cu unele digitale, de ultimă generație.
Spre exemplu, sala de operaţie a secţiei de Ortopedie a fost echipată cu un aparat medical de imagistică de ultimă generaţie, achiziţionat din fonduri europene, iar secția de Chirurgie a fost modernizată printr-o finanţare nerambursabilă în valoare de aproape 2,9 milioane lei prin Programul Operaţional Regional, sumă la care s-au adăugat alte câteva milioane de lei din bugetul propriu al Primăriei.
(Ioana Ardeleanu)
