Ştiri locale

S-a finalizat amenajarea noului spațiu comunitar din Târgu Secuiesc

Autoritățile locale din Târgu Secuiesc au finalizat amenajarea unui spațiu comunitar unic, pe strada Gheorghe Doja din municipiu, proiectul fiind unul dintre cele 3 declarate câștigătoare la începutul acestui an, în cadrul programului de bugetare participativă lansat de Primărie în 2020, cu scopul de a încuraja implicarea activă a cetățenilor în viaţa comunității.

Inițiativa, lansată de Asociația Tinerilor din Târgu Secuiesc, s-a clasat pe locul 2, obținând un total de 171 de voturi. Scopul investiției a fost îmbunătățirea circulației pietonale și extinderea zonei verzi, prin adăugarea de specii de plante locale. Potrivit inițiatorilor, noul spațiu comunitar va deveni „o oază de liniște printre blocuri”, un punct de întâlnire unde locuitorii vor putea să se odihnească, să se relaxeze și să socializeze.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Primăriei au transmis că înainte de a fi transformată într-un spațiu comunitar primitor, zona era neîngrijită.

„Asociația de Tineret din Târgu Secuiesc a fost cea care l-a visat, iar Primăria l-a implementat în cadrul programului de Bugetare Participativă. Zona neîngrijită de pe strada Gheorghe Doja a fost transformată într-un spațiu comunitar primitor”, au transmis reprezentanții Primăriei.

În descrierea proiectului depus în cadrul programului de bugetare participativă se arăta că zona era aglomerată cu magazine, bănci și farmacii aflate în imediata vecinătate, dar și cu parcări pe marginea străzii, care ocupau de multe ori și trotuarele, iar spațiul verde nu era utilizat și nu era estetic.

Inițiatorii au propus crearea unor noi căi de acces, asemănătoare unor poduri, pentru a facilita circulația pietonală, precum și extinderea spațiului verde, pentru a împiedica parcarea mașinilor. De asemenea, au fost amplasate bănci și o mică scenă, oferind „un loc ideal pentru spectacole mici, discuții de grup și evenimente”, conform inițiatorilor.

Amintim că valoare proiectului a fost estimată la 48.725 lei, iar pentru această sesiune a programului de bugetare participativă a fost alocată suma de 100.000 de lei din bugetul local. Inițiativele declarate câștigătoare au putut primi câte o finanțare de cel mult 50.000 de lei din partea autorităților locale, sumele putând fi suplimentate prin subvenții și sponsorizări.

La Sfântu Gheorghe, acest program funcționează de mai bine de 5 ani, fiind lansat de Primărie şi Grupul PONT cu scopul de a implica tinerii în viaţa comunităţii locale. Votul în cadrul programului Com’ON Sepsi s-a încheiat marți, 12 septembrie, urmând ca 25 dintre propunerile alese câștigătoare de către comunitate să primească câte o finanţare de cel mult 3.000 de lei pentru a fi implementate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio