Ştiri

S-a decis: Amenzi mai mari pentru cei care-și deranjează constant vecinii

Pentru cei care-și deranjează constant vecinii, în timpul orelor de liniște sau chiar în afara lor, precum și pentru petrecerile private care devin prea gălăgioase, deputații au adoptat săptămâna trecută un proiect legislativ cu sancțiuni contravenționale mai aspre. Mai exact, repetarea faptelor în 24 de ore va aduce amenzi mult mai mari contravenienților și polițiștii vor putea obliga vinovații să presteze inclusiv activități în folosul comunității.

Repetarea anumitor contravenții într-un interval de 24 de ore de la constatarea de către poliție a primei fapte va duce la amenzi mai mari pentru făptuitori și chiar la obligarea efectuării de muncă în folosul comunității, prevede Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, adoptat miercuri în Parlament și trimis la promulgare, la șeful statului. Modificările cuprinse în proiect vor intra în vigoare abia după ce apar în Monitorul Oficial.

Publicitate

Tulburarea liniștii locatarilor în intervalele de liniște stabilite de lege e amendată cu sume între 500 și 1.500 de lei, conform Legii nr. 61/1991, dar dacă polițistul e chemat și constată iar aceleași fapte pe care le-a constatat/sancționat în ultimele 24 de ore, atunci va putea aplica amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei sau să oblige contravenientul să presteze între 70 și 120 de ore de activități în folosul comunității.

“(…) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora” este fapta sancționată în Legea nr. 61/1991 și care va putea fi mai aspru sancționată.

Mai departe, în aceeași lege se prevede o amendă între 200 și 1.000 de lei pentru “tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. După ce proiectul de lege menționat va intra în vigoare, repetarea acestei fapte în 24 de ore va putea atrage amenzi între 500 și 1.500 de lei sau obligarea la 50-100 de ore de muncă în folosul comunității.

Și petrecerile private gălăgioase, pentru care se pot da acum amenzi între 500 și 1.500 de lei, sunt vizate de acest proiect de lege. În primul rând, amenda dată în primă fază va fi mult mai mare, deputații adoptând o amendă între 2.000 și 3.000 de lei pentru petrecerile gălăgioase. Mai departe, dacă polițistul vine iar în termen de 24 de ore și constată că contravenientul a persistă în a-și deranja vecinii, va putea da o amendă între 3.000 și 6.000 de lei sau obliga la prestarea de muncă în folosul comunității între 100 și 150 de ore.

“(…) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban” este, mai exact, descrierea faptei ce va fi mai aspru amendată în Legea nr. 61/1991.

În fine, ca motivare adusă creșterii amenzilor, în Parlament s-a punctat faptul că românii acuză adesea că amenzile existente acum în lege sunt ignorate de vecinii gălăgioși și de petrecăreți. Prin urmare, s-a motivat, e necesară aplicarea unor amenzi repetate și mai mari decât cele inițiale, care să descurajeze contravenienții. E important de reținut însă că și aceste amenzi vor putea fi plătite la jumătate, în 15 zile.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie să fie aprobat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Publicitate
banner we radio