Ştiri locale

Roșiile și usturoiul, viitor promițător în agricultura județului Covasna

Două dintre ingredientele cel mai des folosite în mâncărurile românești, roșiile și usturoiul, par să aibă viitorul asigurat în județul Covasna. 2018 a fost un an bun pentru fermierii care au optat pentru cultivarea roșiilor, la nivelul județului fiind produse peste 21 de tone în spații protejate, mult peste așteptări potrivit Direcției Agricole (DA) Covasna.

„Acum 3 ani nu credeam că este posibil așa ceva”

Publicitate

După acest real succes, acum fermierii pot beneficia de sprijin financiar pentru un nou program guvernamental, care, pe modelul celui pentru tomate, oferă 1.000 de euro/ha pentru cultivarea usturoiului.

„Programul pentru tomate a mers foarte bine în 2018. În prima fază am avut 12 beneficiari, însă doi s-au retras, nu au putut să îndeplinească toate cerințele, așa că au rămas 10. Fiecare a reușit să comercializeze peste 2.000 de kg de tomate, în total am comercializat 21.700 kg de roșii la nivel de județ. Deci vă dați seama, județul Covasna a produs 21 de tone de tomate! Acum 3 ani nu credeam că este posibil așa ceva. Acum începe un program pentru producția de usturoi, criteriile sunt destul de ușor de îndeplinit. Sper și cred că vom avea și în județul Covasna producători de usturoi. Ca și climă și posibilități tehnologice putem să producem, este o zonă adecvată pentru producția de ceapă și usturoi. Este foarte binevenit programul pentru că este o plantă care este a noastră, o folosim foarte des în aproape orice mâncăm: de la cârnați și până la ciorbe, dar marea majoritate provine din import, mai ales din China”, a declarat directorul DA Covasna, Konczei Csaba, potrivit căruia, unul dintre obiectivele principale pentru anul 2019 este continuarea acestor două programe.

La fel ca în cazul programului „Tomata”, sprijinul financiar oferit fermierilor este de 3.000 de euro/an și va fi achitat într-o singură tranșă, beneficiarii trebuind, printre altele, să dețină o suprafață cultivată în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg/mp, dar și să valorifice o cantitate de cel puțin 2.000 kg dovedită cu documente justificative.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio