Ştiri

„Românii iau medicamentele ca pe bomboane”. 200 de milioane de cutii fără reţetă au fost vândute anul trecut

Românii au consumat în 2018 cu 6% mai multe medicamente decât în anul precedent, mai exact 612.700.000 de cutii, din care 200 de milioane au fost achiziţionate fără reţetă.

Cele mai căutate medicamente au fost pentru tratarea sistemului respirator (10%), metabolismului şi sistemului digestiv (8%) sau pentru tratarea sistemului nervos (6%), conform Pro Tv.

Publicitate

Un raport recent arată că peste jumătate dintre medicamente au fost eliberate din farmacii cu reţetă, însă peste 200 de milioane de cutii au fost cumpărate fara prescripţie de la medic.

De altfel, a crescut cu 5,4% si numarul zilelor de tratament.

Farmacistii spun ca ii indruma pe cumparatori catre medic, tocmai pentru ca ar putea suferi de afectiuni pe care le cunosc sau nu, iar o medicatie care nu este prescrisa de doctor poate face mai mult rau decat bine.

Conform unui studiu realizat de Cult Market Research, unul din sase romani a luat antibiotic fara sa ii fie recomandat un astfel de tratament de catre medic.

„Romanii iau medicamentele ca pe bomboane si asta se vede la fluxul de la urgenta, pentru ca atunci cand iei medicamentatie fara prescriptie, nu stii care sunt efectele secundare, ajungi la spitalul de urgenta. Vin cu tot felul de complicatii”, a declarat pentru sursa citata medicul Tudor Ciuhodaru.

Publicitate
banner we radio