Ştiri

România suspendă toate internările şi operaţiile pentru 30 de zile și cere țărilor UE ajutor pentru medicamente. Excepție fac urgențele și nașterile

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Publicitate

Șeful DSU a precizat că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menţionat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat el.

Totodată, managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.

Declarațiile șefului DSU, de la finalul ședinței de guvern:

  • Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență. Toate programările operațiilor care nu sunt urgențe se amână.
  • Nu se încadrează pacienții bolnavi de cancer, cei care au nevoie de dializă, femeile însărcinate și urgențele. Situația este clară, e o situație de urgență, cu resurse limitate. E una din soluțiile aplicate de foarte multe țări, când au fost situații grave.
  • Activarea Mecanismului de Protecție Civilă – mâine, la cererea ministrului, România va solicita ajutorul țărilor UE pentru furnizarea medicamentului Tocilizumab (folosit pentru tratamentul Covid). În 2-3 săptămâni se poate să avem probleme de aprovizionare pentru acest medicament și vom merge pe soluții de la membrii mecanismului. Este posibil să activăm mecanismul și pentru concentratoare de oxigen, dar asta mai analizăm.
  • De ce nu transferăm pacienții afară? Unii dintre cei care întreabă cred că nu înțeleg logistica. Acest lucru se poate face la graniță. Avem mulți pacienți, azi am avut 50 cărora le-am căutat loc. Acești pacienți nu pot fi transportați cu avionul. Riscul de incendii și de explozii în avion este foarte mare, din cauza oxigenului. Unii pacienți intubați nu suportă transportul. Un avion militar transportă 6 persoane. Numeni nu exclude că unele situații punctuale de transfer pot avea loc. De transferat afară e o soluție care poate fi discutată, dar nu este o soluție magică.
  • Lucrăm pentru creșterea capacității ATI.
Publicitate
banner we radio