Ştiri

România intră pe lista roșie a UE privind riscul epidemiologic

România intră de duminică pe lista roșie a UE privind riscul epidemiologic (întocmită de ECDC). Acest lucru înseamnă că anumite țări (de exemplu Germania) vor putea cere celor care vin din România test negativ, chiar dacă sunt vaccinați. Cei care nu prezintă un astfel de test vor trebui să stea în carantină.

  • În zona roșie au intrat: România, Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus și Groenlanda;
  • În zona galbenă au intrat:
    – din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Austria, Elveția, Gibraltar, Iran, Maldive și Bahamas;
    – din zona verde, în urma creșterii incidenței: Ucraina, Insulele Feroe și Leshoto;
  • În zona verde au intrat: Olanda, Germania, Franța, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo și Capul Verde.

De principiu, persoanele vaccinate nu au niciun fel de restricții la intrarea într-o țară UE, indiferent care este incidența în țara din care vin. Totuși, fiecare țară are propria politică de acceptare a călătoriilor intracomunitare (de exemplu, cazul Germaniei, care cere test negativ și persoanelor vaccinate care vin din zonele de risc) și, înainte de a merge într-o țară UE, trebuie să verificați pe site-ul MAE (click aici) ce restricții veți întâmpina în țara în care călătoriți din România.

Publicitate

În majoritatea țărilor europene, românilor nevaccinați li se va cere să stea în carantină,  dar numai în situația în care nu pot prezenta un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

CNSU a decis exceptarea de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă precum si cei care asigură transport de persoane, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în condițiile deplasării în scop profesional.

 

Publicitate
banner we radio