Ştiri

România este pe locul doi în UE în privința frecvenței bețiilor

Eurostat. România este pe locul doi în UE, după Danemarca, în privința frecvenței bețiilor. 35% dintre cetățenii României spun că au obiceiul să consume alcool peste limită cel puțin o dată pe lună. În România de cinci ori mai mulți bărbați decât femei consumă alcool zilnic. 

Consumul de alcool este un reflex cultural foarte diferit de la o țară la alta a Uniunii Europene, episoadele de beție fiind mai puțin frecvente în cazul națiunilor care consum cel mai frecvent alcool. Astfel, deși 38% dintre danezi și 35% dintre români declară că s-au îmbătat cel puțin o dată pe lună, în Portugalia, Spania și Italia sunt cei mai mulți cetățeni care consumă zilnic alcool. Aceste țări sunt însă în coada clasamentului privind excesul de alcool, doar 4-6% dintre italieni și spanioli declarând că se ]mbat[ cel puțin o dată pe lună.

Publicitate

Eurostat constată că se înregistrează o creștere a consumului zilnic de alcool odată cu înaintarea în vârsta. Astfel, cea mai mică pondere a celor care consumă alcool zilnic se înregistrează la grupa de vârstă 15-24 de ani (1%), în timp ce cea mai mare pondere este la categoria de peste 75 (16%), unde, de altfel, se înregistrează și cea mai mare pondere a celor care nu consumă deloc alcool (40,3%).

La polul opus, într-un top al abstinenței, Croația are cea mai mare pondere a populației (38,3%) care nu a consumat alcool niciodată în ultimul an. În toate statele UE, bărbații au consumat alcool mai frecvent decât femeile, însă cele mai mari diferențe s-au raportat în Portugalia (33,4% față de 9,7%) și Spania (20,2% față de 6,1%) pentru consumul zilnic și în România (32,2% față de 6,6%) și Slovacia (30,6% față de 8,8%) pentru consum săptămânal. 

Datele Eurostat sunt din 2019 și este posibil ca perioada de pandemie și carantină să fi modificat aceste obiceiuri. 

Publicitate
Publicitate
banner we radio