Ştiri

România, cea mai mare inflaţie din UE în luna aprilie

România a înregistrat în aprilie cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 4,3%, după 4% în martie, potrivit datelor publicate azi de biroul european de statistică Eurostat, care arată că la nivelul UE inflaţia a încetinit uşor, ajungand la 1,4%.

România este pe primul loc în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei în aprilie 2018, înregistrând o creştere de 4,3% a Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC), arată datele comunicate miercuri de Eurostat.

Biroul de statistică al Comisiei Europene – Eurostat – ia în calcul IAPC, astfel că în raportarea citată apare o inflaţie de 4,3% în aprilie 2018 în România, în loc de 5,2% cât fusese Indicele Preţurilor de Consum (IPC).

Cele mai înalte rate anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Slovacia (3,0%) şi Estonia (2,9%), iar la polul opus, cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei se află Cipru (-0,3%), Irlanda (-0,1%) şi Portugalia (0,3%).

Comparativ cu luna martie, inflaţia anuală a scăzut în douăsprezece state membre, a rămas stabilă într-un stat şi a crescut în paisprezece ţări membre UE.

Rata creşterii preţurilor de consum din Uniunea Europenă a fost de 1,4% în aprilie, în scădere de la 1,5% cât înregistra în luna martie, iar în aceaşi perioadă a anului precedent, rata a fost de 2,0%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2% în aprilie, în scădere faţă de 1,3% cât înregistra în martie, iar în perioada corespunzătoare anului precedent, rata inflaţiei a fost 1,9%.

În aprilie, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din alimente, alcool şi tutun (+0,47 puncte procentuale), urmată de servicii (+0,45 pp), energie (+0,25 pp) şi bunuri industriale neenergetice (+0,07 pp).