Ştiri locale

Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat: doar 38% dintre elevii covăsneni au obținut medie de trecere; nicio medie de 10

Elevii claselor a XII-a și a XIII-a au aflat rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat, care a avut loc în perioada 22-25 martie, rata de promovare în județul Covasna fiind de 38.45%, mai mică față de cea din 2019, conform Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Din totalul celor 1.198 de elevi covăsneni înscriși, 983 au susținut probele scrise ale simulării naționale, iar dintre aceștia din urmă, doar 378 au obținut cel puțin media 6 necesară promovării, restul de 605 elevi fiind declarați respinși. Alți 11 elevi au obținut medii între 5.00 și 5.99, insuficiente pentru promovarea examenului.

Publicitate

Conducerea IȘJ Covasna a transmis că nu au existat medii de 10.

„Din cei 1198 de elevi înscriși în clasele a XII-a/ a XIII-a, 983 au susținut probele scrise ale simulării naționale (…) Menționăm că din numărul elevilor neprezentați, cei mai mulți sunt elevi din învățământul seral și cu frecvență redusă”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

Aceeași sursă arată că în cei 4 ani anteriori pandemiei Covid-19, rata de promovare la nivelul județului Covasna a fost în continuă creștere.

Astfel, cu excepția anului trecut când simularea examenului de Bacalaureat nu a avut loc, în 2016 rata de promovare la nivelul județului a fost de 37.8%; în 2017 a fost de 37.66%; în 2018 de 41.15%, iar în anul următor a urcat până la 42.94%.

Media la nivel național la simularea examenului este de 40.71%.

Cele mai bune rezultate au fost obținute la proba obligatorie a profilului, unde rata de promovare a fost de 81%, iar 3 dintre elevi au obținut nota 10. La Limba și literatura română, rata de promovare a fost de 57%, fiind obținută și o notă de 10.

Aproape 53% dintre elevi au obținut note de trecere la proba la alegere a profilului și specializării, 4 obținând nota maximă; însă de departe cele mai multe note de 10 le-au obținut elevii de la secția maghiară, la Limba și literatura maternă, respectiv 14 astfel de rezultate, iar rata de promovare la această probă a fost de peste 76%.

La filiera teoretică, rata de promovare a fost de 53,54%; la cea vocațională a fost de 29,66%, în vreme ce rezultatele cele mai slabe au fost la filiera tehnologică, unde rata de promovare a fost de doar 4,33%.

Pe secții, 54,61% dintre elevii români și 31,59% dintre elevii maghiari au promovat simularea examenului de Bacalaureat.

La seral și frecvență redusă rata este de 0%, conform datelor publicate pe site-ul IȘJ Covasna.  

„Rezultatele obținute de elevi sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”, transmit reprezentații IȘJ Covasna, potrivit cărora, notele obținute la simularea națională pot fi trecute în catalog numai la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, respectiv a tutorelui legal.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio