Ştiri locale

Rezultatele probelor ADN de la câinii care l-ar fi atacat pe Áron continuă să întârzie. Procuror: „Este o analiză mai complicată decât cea de ADN uman; nu putem să ne dăm seama cât durează”

Rezultatele probelor ADN prelevate de la cei 8 câini despre care se presupune că l-au atacat pe Áron în luna februarie a anului trecut, în timp ce copilul se întorcea de la şcoală spre casă, la marginea unei păduri din Sfântu Gheorghe, continuă să întârzie.

Ancheta nu poate fi închisă până când expertiza comandată de procurori nu este finalizată, însă nimeni nu știe când se va întâmpla acest lucru. Ultimul termen stabilit de experți – 31 martie 2023 – a expirat de mult, asta după ce anterior se comunicase că expertiza genetică se va finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, Ionel Pădurariu, ne-a precizat că de această dată anchetatorii nu au mai primit un nou termen, fiindu-le comunicat doar faptul că analiza „va mai dura”. Întrebat despre motivul pentru care după mai bine de un an de la atac încă nu au fost primite rezultatele, acesta a explicat că analizele genetice în cazul animalelor sunt mai complicate decât cele de ADN uman, precizând și că este pentru prima dată când procurorii covăsneni solicită o expertiză de acest gen.

„Încă așteptăm rezultatele, s-au făcut reveniri, durează. Numai expertiza asta o mai așteptăm, (…) nu știm cât va mai dura. A fost un dosar cu foarte multă emoție și noi, ca procurori, ne dorim când avem astfel de dosare să le soluționăm. Este o analiză mai complicată decât cea de ADN uman, din câte am înțeles. La cele de ADN uman, în general, știm că expertiza se finalizează cam în 3 luni. Cu ADN-ul canin este prima expertiză pe care am dispus-o și nu putem să ne dăm seama cât durează, inițial ne-au spus că va fi gata pe 31 martie, apoi ne-au spus că în cursul lunii aprilie, dar nu s-a finalizat. S-a interesat Poliția, pentru că nu noi ținem legătura direct cu experții, și le-au spus că va mai dura. Nu ne-au mai dat un termen, ultimul termen pe care îl cunoșteam era sfârșitul lunii martie. Analizele acestea nu se fac la noi în județ (…) Vă spun cu certitudine că dosarul va fi soluționat cât se poate de repede, interesul acesta este, mai ales că a fost un dosar cu măsuri preventive, cu foarte multă emoție. Eu am văzut fotografiile cu copilul, e ceva ce nu mai poți uita…”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, Ionel Pădurariu.

Amintim că Áron a fost atacat de câini în data de 15 februarie, pe strada Fermei din Sfântu Gheorghe. Cel care l-a găsit pe copil, un medic veterinar care locuiește chiar în apropierea zonei în care s-a produs atacul, a fost inițial plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, fiind cercetat penal pentru „neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”.

Bărbatul are 8 câini considerați periculoși sau agresivi, dar a declarat încă de la început că animalele nu aveau cum să scape din curte și să îl rănească pe copil. Anchetatorii au ridicat câinii şi i-au transportat la un adăpost pentru continuarea cercetărilor, fiindu-le prelevate probe ADN pentru a se stabili dacă unul sau mai mulți au reuşit să scape din curtea casei şi să îl atace pe copil. Câinii rămân în custodia adăpostului, până la primirea rezultatelor.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio