Ştiri

Revoluţia fiscală pregătită de PSD, explicată pe scurt

Guvernul vrea să schimbe din temelii sistemul de impozitare. De anul viitor, salariaţii vor trebui să facă ceea ce până acum făceau angajatorii în numele lor – să vireze singuri impozitul pe venit.

Noul sistem de impozitare a gospodăriilor pregătit pentru anul viitor îi va avantaja pe angajaţi, pentru că vor câştiga mai mulţi bani. Banii în plus vor veni şi cu responsabilităţi – oamenii vor trebui să-şi plătească singuri impozitul pe venit. Cel puţin asta reiese dintr-o primă variantă a proiectului care este în lucru la Ministerul Finanţelor.

Practic, salariaţii vor primi salariul brut, mai puţin contribuţiile sociale, din care vor trebui să pună bani deoparte pentru plata dărilor. În realitate însă, lucrurile ar putea sta diferit, avertizează analiştii fiscali.

Gabriel Biriş, avocat: „Din păcate, în România sunt foarte mulţi oameni care îşi duc viaţa de azi pe mâine. În momentul în care aceşti oameni vor avea în buzunar tot salariul este puţin probabil că nu îl vor cheltui”

De exemplu, o persoană singură cu un venit brut de 3.500 de lei pe lună va câştiga de anul viitor 2.830 de lei net.

Asta înseamnă un plus de aproape 400 de lei lunar. În noul sistem de impozitare, va trebui să plătească anual un impozit pe venit de 1.107 lei.

Iar în cazul unei familii de trei persoane, în care ambii soţi câştigă câte 3.500 de lei brut pe lună, venitul net va creşte cu peste 700 de lei. Astfel, această familie va ajunge să câştige aproape 5.700 de lei lunar şi ar trebui să plătească un impozit anual de 2.214 lei.

Statul vrea să introducă şi un amplu sistem de deduceri. De exemplu, oamenii vor putea să-şi scadă din impozit asigurările de sănătate şi de viaţă, pensia privată, taxele de şcolarizare pentru copii sau abonamentele la sălile de sport.

La buget ar putea ajunge astfel mai puţini bani.

Eugen Teodorovici, senator PSD: „Sunt adeptul unor astfel de măsuri, dar nici să pornim acum de la a tăia absolut tot şi de a simplifica foarte mult pentru că statul totuşi se finanţează dintr-o astfel de zonă. Din asta facem şcoli, grădiniţe, infrastructură, statul trebuie să rămână cu ceva”.

Pentru a beneficia de deduceri, fiecare angajat trebuie să completeze o fişă fiscală până la data de 25 mai a anului următor. Specialiştii se tem însă că autorităţile nu au capacitatea de a administra declaraţiile pe venit ale tuturor contribuabililor.

Gabriel Biriş, avocat: „În momentul în care vom avea 7 milioane de contribuabili în loc de 300.000, au statul, Ministerul Finanţelor, ANAF capacitatea să facă aceste controale?”

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, impozitul pe venitul global va putea fi plătit de două ori pe an, în tranșe egale. Prima, la depunerea declarației de venit global, iar a doua după alte 60 de zile.

Revoluţia fiscală – ce se ştie până acum:

– Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcţie de un venit anual global pe gospodărie.

– Venitul anual global (Vag) al unei gospodării va fi reprezentat de suma veniturilor/câştigurilor nete/brute, după caz, obţinute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepţia veniturilor neimpozabile şi a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.

– O gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sală de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi, medicamente sau susţinerea unor entităţi nonprofit.

Nu vor fi luate în calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie; veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni sau de moştenitorii acestora; veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a căror sursă nu a fost identificată.

Venitul global va fi neimpozabil până la un anumit plafon, care depinde de numărul de persoane membre ale gospodăriei care va achita impozit. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj în funcţie de numărul de persoane membre în gospodărie. Punctajul gospodăriei va fi egal cu numărul de membri plus un punct. Astfel, pentru o gospodărie cu 3 membri, punctajul în funcţie de numărul de persoane va fi de 4 (3+1).

O gospodărie formată dintr-o singură persoană va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodată, va avea dreptul la deduceri cumulând într-un an 2.000 de lei (în cazul în care plafonul neimpozabil lunar nu variază). Din venitul total obţinut de acea persoană într-un an se scad în primă fază cei 24.000 de lei, după care se scad şi deducerile până la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce rămîne statul ar urma să aplice un impozit de 10%.

Angajatorii nu vor mai reţine din salariul angajaţilor, în fiecare lună, decât contribuţiile sociale, nu şi impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligaţi să şi-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie.

Bani deoparte trebuie să pună şi cei care au venituri din dobânzi sau care au câştigat la jocuri de noroc, obligaţia de a reţine impozitul la sursă fiind eliminată şi pentru depozitele bancare şi pentru organizatorii de jocuri de noroc

Rămâne să fie reţinut în continuare la sursă, însă, de către notari, impozitul pe veniturile din vânzarea imobilelor.

Obligaţia de reţinere la sursă este eliminată şi pentru veniturile din investiţii. În prezent, impozitul de 16% pe veniturile din dobânzi pentru depozitele la vedere şi la termen, precum şi pentru cele constituite în sistemul Bauspar, de economisire-creditare în domeniul locativ, este calculat şi reţinut de către bănci la momentul înregistrării în conturile titularilor, fiind apoi virat integral la bugetul stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării în cont. După introducerea noului sistem de impozitare globală a gospodăriilor, băncile scapă de obligaţia calculării şi reţinerii impozitului, însă trebuie să comunice fiecărui deponent persoană fizică, în scris, situaţia veniturilor/pierderilor înregistrate anual, depunând şi la ANAF declaraţii anuale pentru fiecare contribuabil care le este client.

Nici plătitorii de venituri pentru activităţi independente nu vor mai reţine la sursă impozitul pe venit, şi această categorie de venituri urmând să fie supusă impozitului global pe gospodărie.

(digi24.ro)

Publicitate
banner we radio