Ştiri locale

Rețeaua 2.0 creată de Vlad Voiculescu caută farmaciști în județul Covasna

„Rețeaua 2.0”, creată de Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și inițiatorul rețelei citostaticelor, pentru a veni în sprijinul bolnavilor care nu găsesec medicamentele de care au nevoie, caută farmaciști în județul Covasna.

Anunțul a fost postat pe pagina de Facebook a grupului, și redistribuit de fostul ministru, în cursul zilei de joi.

„Cunoașteți farmaciști în județul Covasna? Avem nevoie de voluntari care să ne spună când medicamentele căutate de pacienții noștri ajung în stoc. Dă vestea mai departe, spune-le să se înscrie pe https://reteaua.ro/formular-farmacist/”, scrie în postare.

Grupul de voluntari „Rețeaua 2.0” a fost lansat spre finalul lunii martie și este format din farmaciști, medici, transportatori, sau oameni simpli, care și-au dedicat timpul și energia „pentru a face o diferență acolo unde autoritățile nu reușesc să acopere nevoile oamenilor”.

Inițiativa civică a apărut după ce tot mai multe medicamente au dispărut din farmacii punând mii de români în situații dificile.

Pe site-ul Ministerului Sănătății, unde pacienții pot raporta lipsa medicamentelor, Euthyrox, tratamentul folosit de pacienții cu boli tiroidiene, este cel mai frecvent raportat.

Însă criza medicamentelor s-a acutizat odată cu apariția pandemiei și instituirea stării de urgență, iar o parte din vină pentru penuria din farmacii o poartă unii pacienți care, speriați că nu vor mai avea acces la tratament, și-au făcut stocuri suplimentare, lăsându-i pe alții fără medicamente.

Și pentru că nu de puține ori, medicamentele care lipsesc dintr-o farmacie se găsesc în alta, iar oamenii care depind de ele au nevoie de informație, inițiatorii rețelei și-au propus să conecteze cât mai mulți farmaciști, transportatori și organizatori din țară pentru a facilia schimbul de informații și resurse între cei care pot ajuta și cei care au nevoie de ajutor.

„De prea multe ori autoritățile statului lasă mii de români fără medicamente esențiale. Nu de puține ori, ceea ce lipsește într-o farmacie se găsește în alta, ceea ce lipsește într-un județ se găsește în altă parte a țării sau în străinătate, în locuri de unde vin, în fiecare zi, alți români. Tehnologia ne permite să știm unii de alții și să ne ajutăm unii pe alții”, se arată pe site-ul rețelei.

Farmaciștii din județul Covasna care vor să se implice în această inițiativă o pot face completând formularul de pe site-ul: https://reteaua.ro/ la secțiunea Formular/Farmacist; iar bolnavii aflați în căutare de medicamente se pot înregistra completând formularul de la secțiunea „Pacient”, sau sunând numărul de telefon: 021 555 2286, de luni până vineri, între orele 10:00-18:00.

(Ioana Ardeleanu) 

Publicitate