Restricții în peste 600 de localități din țară din cauza secetei. Probleme și în județul Covasna
Sute de localități din țară sunt afectate de secetă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu restricții, informează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), iar probleme sunt și pe unele cursuri de apă din județul Covasna. Conform sursei menționate, patru sectoare pe râurile/pâraiele Barcău (județul Bihor), Belinul Mare și Vadasz (județul Covasna) se află în treapta II de restricții pentru populație, piscicultură și irigații, iar 13 sectoare pe râurile Buzău (județul Brăila), Homorodul Mare, Fișag (județul Harghita), Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Mărcușa, Canalul Morii (județul Covasna) se află în treapta III de restricții pentru folosințele populație, irigații, piscicultură și industrie.
La nivel național, 628 de localități (dintre care 349 cu sisteme centralizate și 279 fără) sunt afectate de secetă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu restricții. Sectoare de pe fluviul Dunărea și brațele acestuia (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), aferente a 49 localități, se află în faza de atenționare-avertizare, mai transmite ANAR.
„Debitul la intrarea în țară (secţiunea Baziaş) este de 2500 mc/s (la jumătate comparativ cu 15 iulie) și va fi în creștere ajungând până la valoarea de 2800 mc/s în data de 26 august, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În aceeași perioadă (17- 21 august 2022), ultimul an secetos, Dunărea avea un debit de 1750 mc/s. Minimul istoric al debitului Dunării la intrarea în țară s-a atins în anul 2003, când Dunărea avea un debit de 1500 mc/s, în intervalul 3-5 septembrie 2003, conform Institutului Național de Hidrologie”, se arată pe pagina de Facebook ANAR.
Reprezentanții Apelor Române au transmis că urmăresc aplicarea prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare, la nivel național.
În această vară, autoritățile locale din județ au făcut mai multe apeluri către populație să utilizeze cu responsabilitate apa, iar luna trecută Gospodărie Comunală a anunţat că este nevoită să ia măsuri speciale pentru a putea asigura alimentarea cu apă potabilă a mai multor localităţi, unde seceta a creat probleme. Conducerea companiei a precizat, la vremea respectivă, că s-a înregistrat o creştere considerabilă a consumului deoarece foarte multe persoane folosesc apa potabilă din reţeaua publică pentru irigarea terenurilor agricole.
Vremea caniculară va persista și în următoarele zile. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins avertizările Cod galben și portocaliu cel puțin până miercuri. Potrivit meteorologilor, în Banat, sudul Crişanei, sudul şi estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, estul Olteniei şi Dobrogea continentală va fi disconfort termic ridicat şi caniculă, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 35 de grade.
Joi şi vineri valul de căldură se va menţine în regiunile sudice şi sud-estice, iar la sfârşitul săptămânii se va extinde din nou în aproape toată ţara, potrivit ANM.
(Ioana Ardeleanu)