Info Trafic, Ştiri

Regulile privind circulația în sensul giratoriu au fost schimbate

Circulația în sensul giratoriu a dat de-a lungul timpului multe bătăi de cap șoferilor, mai ales celor fără prea multă experiență la volan. Tocmai din acest motiv, autoritățile și-au dorit să simplifice lucrurile pentru a nu mai exista atât de multe interpretări. Astfel, Codul Rutier a fost modificat în această privință, regulile privind circulația în sensul giratoriu fiind schimbate, scrie promotor.ro. Tavi Perțea, polițist de meserie, ne explică pe canalul său de YouTube toate modificările care au intrat deja în vigoare în această privință!

În primul și primul rând, trebuie să aruncăm o privire asupra Hotărârii de Guvern nr. 130 din 15 februarie 2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.

La articolul 107, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1), cu următorul cuprins: “În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

Introducerea noțiunii de “bandă” în sensul giratoriu

Așadar, așa cum remarcă și Tavi Perțea în videoclipul său, legiuitorul schimbă tot ceea ce știam până acum despre circulația în sensul giratoriu și stabilește că în aceste “intersecții” există benzi. Astfel, cel care schimbă banda, adică cel care trece peste marcaj, este obligat să semnalizeze și să se asigure. Dacă nu va face asta, în cazul unui accident de circulație, va fi găsit, bineînțeles, vinovat!

De-a lungul anilor, regulile privind circulația în sensurile giratorii au provocat largi dezbateri în rândul șoferilor. Interpretări peste interpretări, discuții peste discuții și așa mai departe. Acum, autoritățile și-au propus să facă lumină în acest caz și să schimbe complet regulile. Sigur, rămâne de văzut dacă această schimbare a regulilor va duce la scăderea numărului de accidente din sensurile giratorii! În orice caz, șoferilor nu le rămâne decât să se informeze cu privire la aceste noi reguli și să se conformeze.

Întrebări la care încă nu există un răspuns

În videoclipul său postat pe YouTube, polițistul Tavi Perțea aduce în discuție și câteva posibile interpretări care vor putea apărea în spațiul public și care nu au încă un răspuns clar.

Spre exemplu, Perțea remarcă faptul că legiuitorul nu a abrogat prevederea Art. 109 din același Regulament care spune că “Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obligă să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate”. Astfel, apare următoarea întrebare: vom ține cont de săgețile aflate la intrarea în intersecție sau de benzile din intersecție?

Publicitate
banner we radio