Ştiri

Regulament în premieră pentru schiorii care merg în Poiana Braşov

Un regulament nou se află în dezbatere publică la Poiana Braşov şi urmează să fie adoptat luna viitoare. El se va aplica în acest sezon de iarnă, iar cine nu va respecta interdicţiile impuse riscă să fie amendat.

Noul regulament impune câteva interdicţii clare. Astfel, circulaţia persoanelor fără echipament de schi se va face doar pe potecile turistice deschise în Masivul Postăvaru sau pe marginea pârtiilor, acolo unde nu există potecă sau poteca întâlneşte pârtia de schi.

Publicitate

Practic cine nu schiază nu are ce căuta de pârtie. Va fi interzis accesul pe pârtie a schiorilor însoţiţi de animale de companie. Schiatul de tură nocturn se va efectua doar pe pârtia Drumul Roşu, cu acces atât din pârtia Bradu cât şi dinspre Pub Rossignol atât la urcare cât şi la coborâre, nu mai târziu de ora 22.00 şi nu mai sus de Cabana Postăvaru.

De asemenea, este interzis schiatul prin pădure, dar şi traversarea gardurilor de protecţie cu schiuri, plăci de snowboard sau fără acestea. În Poiana Braşov va fi interzisă folosirea snowmobile-lor pe pârtiile de schi. De asemenea, este interzisă folosirea pungilor de plastic sau cauciucurilor pe pârtia de săniuş.

Reguli clare pentru schiori

Schiorii afalţi pe pârtie trebuie să îşi adapteze viteza stării zăpezii, gradului de dificultate al pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pe pârtie. De asemenea să depăşească schiorul în faă fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, niciodată drept. Schiroul trebuie să se asigure cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului după o oprire temporară pe aceasta; să evite staţionarea pe pârtie; să utilizeze numai marginea pârtiei, în cazul în care este obligat să urce sau să coboare pe jos. De asemea schiorii trebuie să să anunţe postul de prim ajutor, în cazul accidentării unui alt schior şi să acorde sprijin la transportarea acestuia. Martorii care sună la Salvamont trebuie să specifice următoarele: numele, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul şi locul unde se găsesc persoanele accidentate.

Schiorii pot trimite sugestii

Noul regulament se află în dezbatere publică până pe 7 noiembrie, iar sugestiile pot fi trimise către Serviciul Public Local Salvamont Braşov sau pe e-mail salvamont@brasovcity.ro. Regulamentul urmează să fie adoptat în şedinţa de Consiliu Local din luna noiembrie, iar pentru încăcarea interdicţiilor se vor stabili şi amenzi, cuantumul acestora urmând să fie între 100 şi 500 de lei. Amenzile pot fi aplicate de poliţia locală sau jandarmeria montană.

Poiana Braşov are cele mai multe pârtii din ţară şi este cea mai aglomerată staţiune de schi din România. În sezonul trecut  s-au înregistrat pentru un milion de treceri pe la turnicheţii instalaţiilor de transport pe cablu. În Poiana Braşov se va putea schia în sezonul rece pe următoarele pârtii: Drumul Roşu (5,8 kilometri) şi variantele sale, de 2,95 kilometri lungime, pe pârtia Lupului (2,62 kilometri) şi Kanzel (0,80 kilometri)- toate considerate dificile, pe pârtiile Sulinar (2,82 kilometri) şi variantele sale (1,70 kilometri), de dificultate medie, pe Bradul (0,50 kilometri) şi Stadion (0,10 kilometri), de dificultate uşoară.

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio