Referendumul a eşuat. Prezenţă la urne mult sub pragul de 30%
Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară s-au închis duminică, la ora 21.00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei. Potrivit Biroului Electoral Central, prezența la vot în cele două zile a fost de 20,41%, insuficientă pentru ca referendumul să poată fi declarat valid. În aceste condiții, Constituția nu se modifică și rămâne definiția de până acum a căsătoriei ca fiind între „soți”.
La fel cum s-a întâmplat pe tot parcursul weekendului, judeţele Covasna şi Harghita au avut cea mai slabă prezenţă la urne. În Covasna s-au prezentat la vot doar 8,5% dintre alegători, iar în Harghita 11,1%. În Covasna, 16 secţii de votare nu au atins, la închiderea secţiilor de votare, nici măcar pragul de 3%.
În ceea ce priveşte rezultatele votului în judeţul Covasna, conform Biroului Electoral Judeţean, din cele 15.546 de persoane care s-au prezentat la urne, 90,69% au votat DA, 7,54% au votat NU, iar 1,77% au fost nule.
În judeţul Covasna, o participare record s-a înregistrat în localitatea Mărcuş, unde au votat 54,21% din totalul persoanelor aflate pe liste.
De asemenea, o prezenţă semnificativă a fost înregistrată la o secţie de votare din staţiunea Covasna, aflată la Clubul orăşenesc, unde participarea a fost de 37,17%. Aici, din cele 494 de persoane prezente la urne, 418 au votat pe liste suplimentare, fiind vorba despre turişti aflaţi în staţiune la tratament.
Prezenţă de circa 30% s-a înregistrat şi în localităţile Sărămaş, Lunca Mărcuşului, Lunca Ozunului şi Zăbrătău.
Cea mai slabă participare la referendum a fost în localitatea Leţ, unde doar 10 din cele 517 persoane aflate pe liste au votat, respectiv 1,93%. În 11 localităţi din judeţ prezenţa la urne a fost mai mică de 3%.
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Covasna, judecătorul Jenică Chiper, a declarat că nu s-au semnalat incidente în derularea scrutinului.
Judeţe cu prezenţă mare au fost Suceava (30,6%), singurul care a depăşit pragul necesar pentru validare, Dâmboviţa şi Bihor (ambele cu 28,9%) sau Olt (27,1%).
Referendumul pentru redefinirea familiei a costat 163 de milioane de lei (35 de milioane de euro) şi ar fi fost validat doar dacă mergeau la urne cel puţin 30 la sută dintre alegători, adică 5,685 milioane de oameni.