Ştiri locale

Reducerea activităţii HoReCa a afectat şi staţia de epurare din Sfântu Gheorghe

Măsurile de protecție adoptate de autorități pentru limitarea răspândirii Covid-19 au avut impact și asupra apelor uzate din Sfântu Gheorghe. Dacă în cazul celor provenite de la populație nu au existat schimbări majore, un număr însemnat de unități de alimentație publică, în special din industria ospitalității, nu au mai produs ape menajere.

Administratorul stației de tratare a apelor uzate din Sfântu Gheorghe, Barabás Pál, spune că acest lucru s-a resimțit prin cantitatea scăzută de materii organice care au fost evacuate în canalizare. Și deși într-o oarecare măsură acesta ar putea fi un lucru pozitiv, în cazul de față reprezintă un dezavantaj pentru funcționarea stației de epurare, care în urmă cu 5 ani a fost dotată cu tehnologie nemțească de ultimă generație, fiind proiectată să ia în considerare grăsimile și alte substanțe degradabile care în mod normal intră în canalizare.

Publicitate

Purificarea apei este un proces complex care utilizează două metode diferite: purificarea mecanică și cea biologică. Practic, în timpul procesului, apa menajeră este descompusă în apă și nămol. Acesta din urmă eliberează biogaz care este utilizat pentru a genera energie electrică (gazul este colectat în rezervoarele sferice prezentate în imagini, de unde alimentează un generator de 150 Kw).

Sistarea temporară a activității din domeniul HORECA a dus la reducerea materiei organice și, implicit, la o scădere a cantității de gaz produsă în timpul biodegradării care însoțește procesul de purificare a apei. Energia electrică necesară pentru purificarea apei nu a fost redusă drastic, însă a fost necesară suplimentarea, contra cost, prin rețeaua electrică.

Barabás Pál subliniază că „scamele” reprezintă un aspect negativ al compoziției apelor reziduale, iar cea mai mare parte a lor provine din industria textilă. Într-o etapă a procesului de tratare, lopeți uriașe amestecă timp de 24 de ore nămolul în rezervoare de dimensiunea unor blocuri rezidențiale.

În condiții normale, reziduurile textile sunt prezente într-o cantitate mult mai mică în volumul total al apelor uzate, însă acest lucru s-a schimbat odată cu reducerea volumului din cauza închiderii restaurantelor. Mai mult, în cursul anului trecut, tija unei palete rotative de diametru foarte gros pur și simplu s-a rupt din cauza cantității mari de deșeuri textile depuse pe ea.

Locuitorii din Sfântu Gheorghe nu sesizează și nu sunt afectați de aceste probleme întrucât  stația de tratare este dotată cu elemente de rezervă, care în cazul unei defecțiuni preiau sarcina și duc la bun sfârșit procesele de tratare a apei.

Extrem de important este și faptul că sistemul a fost conceput pentru a răspunde nevoilor a circa 140.000 de locuitori, iar în prezent deservește doar jumătate din acest număr, explică Barabás Pál.

Stația de epurare, care în urmă cu 5 ani a fost a fost adusă la standarde europene printr-un amplu proiect cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, elimină fosforul și amoniacul din apele uzate într-o manieră mult mai eficientă față de sistemul anterior.

Apa rezultată de la stația de epurare din Sfântu Gheorghe respectă normele de mediu stabilite de Uniunea Europeană și, odată cu reluarea activității unităților de alimentație publică, sunt șanse mari să nu mai existe probleme majore.

Biroul de Presă al Gospodărie Comunală S.A.

Publicitate
Publicitate
banner we radio