Meteo

Recordul de temperatură a rezistat doar o zi: Marţi a fost cea mai caldă zi din istorie pe Pământ

Această săptămână a înregistrat două recorduri succesive de temperatură în istoria măsurătorilor meteorologice – după ce luni a fost înregistrată drept cea mai caldă zi, marți a întrecut-o deja, iar specialiștii spun că astfel de recorduri constante vor deveni o nouă realitate, scrie CNN.

Luni, 3 iulie, temperatura medie globală a atins valoarea de 17,01 grade Celsius, cea mai ridicată din istorie. În ziua următoare, marți, 4 iulie, s-a înregistrat o nouă valoare maximă, de 17,18 grade Celsius, potrivit datelor de la Centrele Naționale pentru Protecția Mediului din Statele Unite. Precedenta valoare record a temperaturii medii globale fusese stabilită în august 2016, fiind de 16,92 de grade Celsius.

Experții avertizează că valoarea temperaturii medii globale ar putea atinge noi vârfuri pe parcursul acestui an. Valorile de luni și marți sunt indicii că apariția fenomenului climatic El Niño, care are un efect de încălzire, este suprapusă încălzirii globale. Și Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), a avertizat că “apariția fenomenului El Niño va crește semnificativ probabilitatea de a doborî recordurile de temperatură și de a declanșa căldură extremă în multe părți ale lumii și în ocean”. Oficialul a adăugat că statele din întreaga lume trebuie să se mobilizeze pentru a limita impactul fenomenului asupra sănătății, ecosistemelor și economiilor și să dezvolte sisteme de avertizare timpurie.

El Niño este un model climatic natural în Oceanul Pacific, care determină temperaturi mai ridicate decât media la suprafața mării, și are o influență majoră asupra vremii de pe glob, afectând miliarde de oameni, explică CNN. Ultimii trei ani au fost caracterizați de La Niña, faza-soră a lui El Niño, care aduce temperaturi oceanice mai scăzute decât media.

Anul 2016 a fost declarat cel mai călduros din istorie, din cauza manifestării El Niño și al efectelor încălzirii globale produse de activitățile umane. OMM preconizează însă că, din cauza agravării situației provocate de încălzirea globală, în 2023 sau 2024, temperaturile înregistrate ar putea fi și mai mari decât cele din 2016. Organizația transmite că sunt 90% șanse ca El Niño să se manifeste la o intensitate moderată până la finalul anului.

Pe lângă creșterea temperaturii oceanelor, care poate genera apariția ciclonilor tropicali și albirea recifelor de corali, El Niño provoacă și o intensificare a cantităților de precipitații în anumite părți ale sudului Americii de Sud, sudului Statelor Unite, Cornului Africii și Asiei Centrale. În același timp, în Australia, Indonezia, anumite părți din Asia de Sud, America Centrală și nordul Americii de Sud fenomenul poate amplifica secetele severe, valurile de căldură și incendiile de vegetație.

El Niño poate genera și o serie de probleme economice pentru diverse țări. În India, un important producător de orez, poate slăbi musonul care aduce precipitațiile benefice culturilor. În SUA, ar putea avea un impact potențial asupra tuturor aspectelor economice, de la creșterea prețurilor alimentelor până la vânzările de haine de iarnă.

Temperatura medie la nivel global ar putea trece, temporar, cu 1,5 grade Celsius peste perioada preindustrială, un punct dincolo de care riscul de inundații extreme, secetă, incendii și penurie de alimente crește dramatic. În ciuda acordului climatic de la Paris, pentru limitarea încălzirii globale la sub 1,5 grade Celsius, planeta a înregistrat deja o creștere cu 1,2 grade Celsius.

Consecințe devastatoare

Anul acesta s-au observat mai multe recorduri de căldură în toată lumea, iar consecințele sunt devastatoare. În Statele Unite, statul Texas și întreg Sudul au fost lovite de un val de căldură brutal la sfârșit de iunie cu temperaturi uriașe și umiditate extremă.

Temperaturile uriașe din Mexic au ucis 112 oameni de la începutul lunii martie.

De asemenea, în India, un valde căldură extremă a dus la moartea a 44 de oameni în provincia Bihar.

Și China se confruntă că valuri de căldură puternice, înregistrând un record de zile consecutive extrem de calde – temperatura depășind 35 de grade Celsius pe parcusul unei perioade de șase luni.

Regatul Unit a înregistrat cea mai caldă lună iunie de când au început măsurătorile în 1884, conform agenției meteorologice publice. Temperatura medie în această lună a fost de 15,8 grade Celsius, depășind recordul precedent cu 0,9 grade.

„Pe lângă variația naturală, încălzirea de fundal a atmosferei terestre din cauza schimbărilor climatice provocate de activitatea industrială au crescut șansa depășirii constante a recordurilor de temperatură”, spune Paul Davies, meteorolog la agenția britanică.

În condițiile în care criza climatică se intensifică, cercetătorii spun clar că valurile de căldură extrem de puternice vor deveni tot mai frecvente și mai severe.

Aceste noi recorduri succesive ar trebui să fie un nou apel de trezire pentru noi, a mai spus Otto: „Ne arată, pur și simplu, că trebuie să oprim arderea de combustibili fosili, nu peste câteva decenii, ci acum. Această zi este doar un număr, dar pentru mulți oameni și pentru multe ecosisteme, ea înseamnă pierderea de viață și de mijloace de trai”.

Publicitate
banner we radio