Ştiri locale

Record de cereri pentru pașapoarte în județul Covasna anul trecut

Numărul cererilor pentru eliberarea pașapoartelor în județul Covasna a crescut anul trecut cu 80%, ajungând la un total de 15.741 de solicitări, acesta fiind cel mai mare număr din istoria Serviciului de Paşapoarte Covasna, potrivit unui bilanț prezentat marți la Prefectura Covasna.

Potrivit datelor instituției, în 2022 au fost înregistrate 14.642 de cereri pentru pașapoartele simple electronice (față de 7.758 în anul precedent); respectiv 1.099 cereri pentru pașapoarte simple temporare (față de 952 în 2021). Creșterea se datorează și faptului că peste 40% dintre cereri au fost depuse de persoane care au domiciliul în alte județe, fiind vorba despre 6.576 de solicitări.

„La Sfântu Gheorghe, în mod obișnuit, sunt procesate doar cererile cetățenilor cu domiciliul în județul Covasna. În total, au fost soluționate 16.221 de cereri, față de 7.825 cu un an înainte. Dintre acestea, 13.103 cereri au fost primite în municipiul reședință de județ, 1.010 în alte județe din țară și 1.009 cereri au fost primite la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate. Un număr de 1.099 au vizat pașapoartele simple temporare. Ca urmare a cererilor procesate, au fost înmânate solicitanților la ghișeu un total de 6.362 de pașapoarte, față de 4.802 în anul precedent, dintre care 5.272 pașapoarte electronice și 1.090 pașapoarte temporare, la care se adaugă 2778 de pașapoarte electronice livrate titularilor prin curier”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Covasna.

Creșteri s-au înregistrat și în cazul pașapoartelor pierdute sau deteriorate. Potrivit bilanțului prezentat de Serviciul Public Comunitar Pașapoarte Covasna, 647 de persoane și-au declarat anul trecut pașapoartele pierdute, iar alte 15 au solicitat înlocuirea pașapoartelor deteriorate. Comparativ, cu un an în urmă numărul pașapoartelor declarate pierdute sau deteriorate a fost de 417.

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a explicat că în ciuda creșterii numărului de solicitări, timpul de emitere al pașapoartelor simple electronice s-a redus la 3-5 zile lucrătoare, față de 15 zile lucrătoare cât este termenul legal de eliberare, precizând că singura țară din Europa unde aceste document pot fi eliberate într-un termen atât de scurt este Spania.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio