Ştiri locale

Record de alergare la 6 dimineața: Un bărbat de 56 de ani din Sfântu Gheorghe a alergat 330 de zile consecutiv

Trezitul de dimineață e o provocare pentru foarte multe persoane, însă pentru echipa Fitness Tribe Sfântu Gheorghe, de aproape 5 ani fiecare zi începe cu o alergare la 6 dimineața. În vreme ce nu mulți s-ar lăsa convinși să se trezească cu o oră – două mai devreme înainte de a pleca la serviciu, nici măcar într-o zi cu temperaturi pozitive, un bărbat de 56 de ani din Sfântu Gheorghe a doborât toate recordurile echipei de alergători amatori, alergând 330 de zile lucrătoare consecutive, inclusiv atunci când mercurul în termometre a coborât mult sub zero grade Celsius.

Vajna Miklos a început provocarea „6 a.m.” in octombrie 2021, când și-a propus să parcurgă cele 100 de zile consecutive de alergare matinală, însă odată prins „microbul” nu s-a mai oprit, deși de multe ori nici starea de sănătate nu l-a ajutat.

Publicitate

Luna trecută, pe 10 ianuarie, a încheiat pariul pe care l-a făcut cu propriul său corp, bifând un record absolut pentru echipa Fitness Tribe – 330 de zile de alergare, de luni până vineri, la 6 dimineața.

Mai în glumă, mai în serios, Szőcs Domokos, unul dintre membrii fondatori ai echipei Fitness Tribe și coordonatorul programului spune că următoarea provocare bifată va fi cea de 500 de zile, deși este aproape convins că performanța atinsă la începutul acestui an va rămâne neîntrecută.

„E prima și cred că și ultima realizare de genul acesta, pentru că e foarte greu ce a făcut Miki Vajna. S-a apucat in octombrie 2021 și a terminat pe 10 ianuarie anul ăsta. Nu știu cum, pentru că a pornit ca și ceilalți, a vrut să facă provocarea de 100 de zile – care deja e extremă – doar că după 100 de zile nu s-a mai oprit. L-am amenințat că următoarea premiere va fi la 500 de zile consecutive. Este primul și cred că unicul care a reușit această performanță. Va continua să alerge, dar pentru că a întrerupt provocarea la 330 de zile va trebui să reia de la zero dacă vrea să mai fie premiat. Oricum, următorul challenge trebuie să fie de cel puțin 331 de zile ca să doboare recordul, deci sub acest prag nu mai premiem pe nimeni. Mergem mai departe  cu provocările de 21 și de 100 de zile, în prezent avem 3 persoane care sunt în provocarea de 100 de zile, 20 deja au finalizat-o, și avem două persoane în provocarea de 21 de zile, deci încontinuu avem pe cineva în provocare”, ne-a spus Szőcs Domokos.

„Am făcut sport încă din copilărie dar de vreo 10 ani alerg”

Pasiunea pentru mișcare fizică a căpătat-o încă din copilărie, dar cea pentru alergare a început să prindă rădăcini mai adânci abia în urmă cu 10 ani. Bărbatul spune că nu va renunța la alergarea de la 6 dimineața, chiar dacă, poate, nu va mai doborî alte recorduri.

„După 100 de zile se obișnuiește omul și cu trezitul, și cu frigul, așa că până la urmă am reușit să ating 330 de zile. Nu știu dacă voi bate acest record, nu promit nimic, dar în continuare mai alerg, chiar dacă o să mai fac și câte o pauză (…) Eu am făcut sport încă din copilărie, am făcut gimnastică și atletism, dar atletismul nu mi-a plăcut la vremea respectivă. De vreo 10 ani alerg, înainte mai mergeam cu bicicleta”, ne-a explicat Vajna Miklos, care ne-a povestit că nu este singurul membru al familiei sale din viața căruia sportul este nelipsit, sau care doboară recorduri.

În 2020, fiul său Vajna János, care pe atunci avea 21 de ani, și-a propus ca în decurs de 24 de ore să ducă la bun sfârşit un „Everesting” – o cursă care presupune parcurgerea în mod repetat a unui segment de drum în urcare, până la atingerea unei diferenţe de nivel de 8848 de metri, echivalentul înălţimii muntelui Everest.

Fundaţia Comunitară Covasna a organizat la vremea respectivă o ediţie specială a campaniei „Pedalează pentru un scop bun”, iar tânărul ciclist, care este bolnav de diabet, a fost singurul participant, în încercarea de a aduna fonduri pentru Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet din judeţul Covasna. Pentru a-şi atinge obiectivul, tânărul ar fi trebuit să urce şi să coboare drumul dintre Sfântu Gheorghe şi staţiunea Şugaş Băi de 45 de ori, și deși atunci nu a reușit să doboare acest record, anul următor a câștigat provocarea.

„Și fiul meu a făcut provocarea de 21 de zile, dar el e cu bicicleta mai mult, a făcut provocarea Everesting, a urcat pe deal la diferența de nivel de 8.848 m, aici în oraș, în urmă cu doi ani. A început la Șugaș Băi acum 3 ani și până la urmă a reușit un an mai târziu”, ne-a mai spus Vajna Miklos.

Pentru tinerii sedentari sau care, poate, nu sunt convinși de beneficiile sportului, bărbatul are și un mesaj: „Să facă sport, nu neapărat să iasă la alergat intens din prima, pentru că se pot accidenta la genunchi. Să meargă, să facă mișcare, și cu timpul se va obișnui organismul cu mișcarea. Totul este să o faci din plăcere, iar în grup e mai bine, merge mai ușor”.

Pe 26 martie, provocarea „Alergarea la 6 dimineața” a echipei Fitness Tribe împlinește 5 ani de la lansare. De la un an la altul, numărul celor care li se alătură alergătorilor amatori crește, în prezent echipa având circa 150 de membri activi.

„Sunt multe persoane care văd că punem poze, că alergăm în fiecare dimineață, și la un moment dat ne trezim că vin la Stadion sau la instalația #Sepsi să alerge. E o siguranță, oricând te trezești și vii dimineața la 6, găsești pe cineva la alergat. N-am avut niciodată zi să nu fie cineva la alergat”, ne-a mai spus Szőcs Domokos.

Persoanele care vor să se alăture echipei de alergători trebuie doar să se înarmeze cu ambiție și să se prezinte zilnic, la ora 6:00, la Stadionul Municipal sau în fața instalației #Sepsi din Parcul Elisabeta. Cei care finalizează provocarea de 21 sau de 100 de zile consecutive primesc tricouri personalizate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio