Ştiri locale

Recomandările Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe pentru părinți, la începutul noului an școlar

Luni, 5 septembrie, elevii din toată țara se reîntorc în băncile școlilor, iar odată cu începerea noului an școlar, crește și riscul transmiterii bolilor respiratorii. Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a publicat o listă de recomandări pentru părinți, astfel încât copiii să fie protejați la întoarcerea în colectivitate.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții unității medicale au transmis că elevii sunt mai predispuși la virusuri și infecții, pe care mai apoi le pot răspândi în familie.

Publicitate

„Începe școala și, împreună cu ea, și sezonul virozelor la copii. Odată reîntorși în colectivitate, elevii sunt mai predispuși la virusuri și infecții respiratorii, pe care mai apoi le pot răspândi în familie, și îi pot îmbolnăvi și pe membrii mai vulnerabili. Părinții trebuie să fie mai atenți la simptomele pe care le au cei mici și să ia măsuri urgente atunci când starea lor se agravează, având în vedere că în această perioadă și numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere”, transmit reprezentanții spitalului.

Când copilul tușește, are febră sau probleme cu respirația, NU îl trimiteți în colectivitate!

Aceștia subliniază că părinții nu trebuie să îi trimită pe copii în colectivitate atunci când au simptome de boală, cum ar fi tusea, febra sau probleme cu respirația, amintind că pe lângă faptul că un copil bolnav se simte rău, de cele mai multe ori având nevoie de îngrijire la pat, riscul să îi îmbolnăvească și pe restul colegilor este ridicat.

„Indiferent că este vorba despre Covid-19, gripă, sau o banală infecție respiratorie, este recomandat să nu îi mai trimitem pe copii în colectivitate până când dispar semnele. Pe lângă faptul că 4 sau 6 ore la școală pentru un copil care are simptome de boală înseamnă un chin, acesta riscă să îi îmbolnăvească și pe colegii săi. Niciun părinte nu-și dorește să afle că din neglijența sau nepăsarea unui alt părinte copilul său s-a infectat de la un coleg de clasă. Nu orice febră este semn de Covid-19! Părinții nu trebuie să intre în panică imediat ce copilul face febră sau îi curge nasul. Starea lui de sănătate trebuie monitorizată cu calm și atenție la simptome. Nu vă grăbiți să reduceți temperatura copilului, acesta fiind mecanismul natural al organismului de a lupta cu boala! Cu toate acestea, dacă febra este ridicată, persistă în ciuda tratamentului, și se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, fiind însoțită și de manifestări precum lipsa poftei de mâncare sau stări de letargie, adresați-vă imediat medicului de familie”, mai transmit reprezentanții spitalului.

Igiena mâinilor este extrem de importantă!

Și igiena mâinilor joacă un rol extrem de important în prevenirea infecțiilor virale. Cu toate acestea, părinții nu îi pot supraveghea permanent pe copii. Reprezentanții spitalului Județean recomandă ca cei mici să aibă în ghiozdan șervețele dezinfectante sau sticluțe cu soluții igienizante, pe care să le folosească înainte de a mânca sau ori de câte ori e nevoie.

„O bună igienă a mâinilor reprezintă cea mai potrivită și la îndemână metodă de prevenție atunci când vine vorba despre bolile respiratorii. În cazul în care copilul își atinge frecvent gura, nasul sau ochii, crește riscul ca virusurile să pătrundă în organism. Vă puteți asigura de igiena celui mic, punându-i în ghiozdan un pachet cu șervețele dezinfectante sau o sticluță cu soluție igienizantă, învățându-l să le folosească înainte de a mânca sau ori de câte ori este nevoie. Încurajați copilul să mănânce sănătos chiar și la școală! Dieta este un factor important în menținerea sănătății și imunității copiilor, însă atunci când sunt nesupravegheați, spre exemplu în pauzele dintre ore, elevii pot ajunge să aibă obiceiuri alimentare și comportamente nesănătoase. Mesele școlare trebuie să fie sănătoase și hrănitoare, astfel că este bine să le pregătim de acasă mâncarea pe care dorim să o includem în dieta lor. Aceasta poate conține, de exemplu, un fruct, un sendviș și o sticlă cu apă sau ceai. Ne amintim cu toții emoția primei zile de școală, și pentru că acest an se anunță unul cu totul diferit, cu multe noutăți și provocări, le dorim tuturor elevilor sănătate, succese și multe note bune!”, se mai arată în postarea de pe pagina de Facebook a Spitalului Județean.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio