Ştiri locale

Recomandările polițiștilor pentru a vă proteja în mediul online

În contextul în care mulți dintre noi petrec timp în spațiul online, iar tot mai multe persoane folosesc mediul online pentru a achiziționa diverse bunuri și servicii, apelând la diverse platforme/site-uri online specializate în acest sens, pentru a evita să fiţi victimele unor fraude, polițiștii covăsneni au o serie de recomandări:

Este foarte important să cunoașteți faptul că unii atacatori își atribuie identitatea unor lucrători cu funcții de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii în scopul comiterii unor fraude informatice și trimit corespondențe în acest sens, prin email-uri, mesaje text, mesaje whatsapp, etc.

Publicitate

Persoanele care primesc aceste mesaje sunt informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare. Astfel, atacatorii pot solicita plata unor sume de bani cu titlul de amendă penală într-un termen foarte scurt.

În situația în care primiți astfel de mesaje nesolicitate, nu răspundeți și să nu accesați eventualele link-uri sau atașamente din corespondență.

Totodată dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Achiziționați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului înainte de a achiziționa produsul. Totodată vă recomandăm să păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

De asemenea, este foarte important să vă protejați de eventuale atacuri de tip ,,phishing” – ,,pescuirea de date online”.

În acest sens, este necesar să efectuați verificări cu privire la entitatea cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale, verificați cu atenție adresa de e-mail de pe care s-a transmis corespondența precum și site-ul de comerț pe care vă aflați.

 Atacatorii pot folosi adrese de e-mail ce sunt asemănătoare cu adresele oficiale ale unor operatori economici, prin care transmit corespondențe solicitând date personale sau bancare. Este important să nu răspundeți la astfel de corespondențe.

Totodată, atacatorii pot transmite diverse link-uri prin email, SMS, whatsapp, platforme de socializare, s.a.m.d, care accesează site-uri asemănătoare cu site-urile autorizate de comerț. Aceste pagini se numesc site-uri clone iar prin asemănarea cu site-urile originale, se urmărește a vă determina să vă introduceți datele personale sau datele bancare. În cazul în care ajungeți pe un astfel de site, nu vă introduceți datele, și  părăsiți site-ul.

  • Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate s.a.m.d;

– Nu fotografiați ori scanați cardul bancar și nu îl transmiteți fotografiile prin mijloacele de comunicare on-line;

– Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification” ;

– Este recomandat să folosiți o aplicație de internet banking, lucru care vă va permite să aveți un control mai mare asupra operațiunilor bancare pe care le efectuați, precum și să confirmați diverse plăți efectuate în mediul on-line.

În cazul în care sunteți victima unor infracțiuni comise în mediul online vă puteți adresa celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Publicitate
banner we radio