Ştiri locale

Recomandările DSVSA Covasna pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi scăzute

Un val de aer polar străbate România în această săptămână, meteorologii anunțând temperaturi care vor coborî până spre -20 de grade Celsius mai ales în depresiuni. În acest context, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a transmis o serie de recomandări în vederea protejării animalelor de temperaturile extrem de scăzute.

„Având în vedere prognoza meteo pentru săptămâna 06-12.02.2023, de fenomene severe (…) Conducerea DSVSA Covasna a întreprins demersurile necesare pentru informarea fermierilor, unităţilor administrative locale, transportatorilor şi altor deţinători de animale, cu privire la măsurile specifice pentru asigurarea bunăstării animalelor în perioadele de iarnă în care se înregistrează condiţii meteorologice severe, precum şi responsabilităţile legale care le revin în astfel de situații”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.

Publicitate

Crescătorilor li se recomandă să asigure un adăpost corespunzător, care să le poată oferi animalelor protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii, iar în cazul fermelor comerciale se recomandă asigurarea unor generatoare de energie, în caz de nevoie. Totodată, se recomandă asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje, și verificarea periodică a instalaţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţ.

„La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent DSVSA sau medicul veterinar responsabil de supravegherea stării de sănătate a animalelor din localitatea respectivă. De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligaţi să anunţe de urgență primăria sau DSVSA Covasna, pentru a fi luate măsurile necesare”, a transmis directorul DSVSA Covasna.

Recomandări pentru transportatorii de animale vii

În cazul transporturilor de animale vii, se recomandă ca acestea să fie efectuate doar dacă este neapărat necesar, iar transportatorii sunt obligați ca înainte de a porni la drum, să se verifice  traseul iar durata călătoriei să fie cât mai scurtă.

„Transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum, se verifică dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport, hrană şi sursă de apă potabilă, şi dacă acestea pot fi asigurate pe întreaga durată a transportului. La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică (…)Precizăm că porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care, în timpul călătoriei, temperatura ambientală coboară sub 0°C, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute cu condiţia ca în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece. Ecvinele pot fi transportate şi în situaţia în care temperatura ambientală coboară sub -20° C cu condiţia ca, mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atenţie deosebită se acordă şi vitezei de transport, numărului de opriri, precum şi vârstei animalelor transportate”, a mai transmis conducerea DSVSA Covasna.

Aceeași sursă precizează că pentru călătoriile de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de comfort termic în compartimentul animalelor, și să aibă o autonomie de cel puţin 4 ore, independent de funcţionarea motorului autovehiculului.

Aceeași sursă precizează că din cauza condiţiilor meteo, există riscul apariţiei stresului termic,  motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi identificarea simptomelor acestora, care pot include frisoane, horipilaţie (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru conserva căldura), letargie/somnolenţă și colaps.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio