Ştiri locale

Recomandări pentru un Revelion în siguranţă

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna vor fi la datorie și în perioada minivacanței de Revelion, pentru a se asigura că cetățenii petrec în liniște și siguranță aceste zile, dar și noaptea dintre ani. Astfel, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, la nivel județean vor acționa, în medie, zilnic, peste 120 de polițiști, pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică și descurajarea săvârșirii de fapte ilicite.

Polițiștii vor acționa, în noaptea dintre ani, în special în zonele unde se organizează manifestări publice, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite, protejarea vieții și integrității corporale a cetățenilor, precum și a bunurilor din patrimoniul public și privat.

Publicitate

Recomandări:

Pentru o vacanță liniștită și în siguranță, vă recomandăm să fiți vigilenți pe parcursul călătoriei, iar odată ajunși la destinație să evitați „ofertele de nerefuzat” și furnizarea de informații personale celor pe care nu îi cunoașteți.

Evitați să comunicați oricui date despre plecările pentru o perioadă mai lungă și nu postați detalii referitoare la vacanțe pe platformele sociale.

Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo de pe traseu și alegeți corect ruta. Puteți lua în considerare și rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește. Asigurați-vă că autoturismul funcționează în regulă, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnică periodică.

Dacă plecați cu trenul, nu vă lasati bagajele nesupravegheate și nu oferiți informații despre dumneavoastră persoanelor abia cunoscute. Evitați să dormiți în tren sau în sălile de așteptare.

Polițiștii le recomandă celor care aleg să zboare cu avionul spre vacanță, să se informeze cu atenție cu privire la agenția de la care cumpără bilete, să nu își păstreze obiectele valoroase în bagajele pentru cală și să se asigure că toate actele necesare călătoriei sunt valabile.

Fiți atenți când oferiți datele cardului pe internet, verificați întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// este nesecurizat).

Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN, este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card), este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor on-line, pe care să îl încărcați numai cu suma necesară achiziției.

Dacă ieșiți în oraș în noaptea dintre ani, consumați alcool cu moderație și nu vă angajați în discuții care ar putea să degenereze în acte de violență. Fiți prudenți cu propriile bunuri – nu afișați sume mari de bani în public.

De asemenea, polițiștii vă recomandă ca, atunci când vă întoarceți acasă, să evitați zonele izolate ori slab iluminate și rugați pe cineva să vă însoțească, dacă este posibil. Dacă sunteți cu mașina, nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice! Rugați un prieten, care nu a consumat alcool, să conducă în locul vostru, ori apelați la serviciile unui taxi, pentru a ajunge în siguranță acasă.

(IPJ Covasna)

Publicitate
Publicitate
banner we radio