Info Trafic, Ştiri locale

Recomandări de la poliţişti pentru siguranţa traficului rutier

Judeţul Covasna se află printre judeţele în care, în perioada următoare, sunt preconizate schimbări în ceea ce priveşte starea vremii, pentru intervalul 5 ianuarie ora 22:00 – 6 ianuarie ora 20:00 fiind emisă o avertizare meteorologică de tip cod galben de ninsori şi viscol.

În acest context, pentru un trafic rutier lipsit de evenimente, poliţiştii transmit următoarele recomandări:

– Nu porniţi la drum dacă autovehiculul nu este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

– În timpul călătoriei, păstraţi în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi frânare. Utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

– De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. Pentru astfel de ipoteze este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

– Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt rugaţi să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

– Informaţi-vă, înainte de a pleca, despre condiţiile mereo-rutiere de pe drumurile pe care urmează să vă deplasaţi. Dacă nu este absolut necesar să vă deplasaţi într-un anumit loc, amânaţi călătoria, mai ales dacă se semnalează problem în trafic.

– Întrucât ninsorile, ceaţa, şi depunerile de polei afectează buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să aibă o atenție sporită pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

– În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sub formă de ninsoare, precum şi ceaţa, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile și nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

– În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ceţii/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

– Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

– Pietonilor, poliţiştii le recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Se recomandă circulația pe trotuare, asigurarea temeinică înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

– De asemenea, reamintim că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, bicicliştilor le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.

I.P.J. Covasna

Compartimentul Relaţii Publice

Publicitate
banner we radio