Recomandări ale polițiștilor pentru prevenirea furturilor în perioada sărbătorilor
Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi. Perioada de dinaintea sărbătorilor este carcaterizată de o stare de permanentă agitație în goana după cumpărături și cadouri, ori pentru a pregăti, poate, plecarea într-o vacanță. Indifcerent în care dintre situații vă aflați, polițiștii vă reamintesc faptul că hoții profită de multe ori de graba și neatenția dumneavoastră, pentru a comite furturi. Ei nu își iau vacanță sau zile libere, iar pentru a preveni săvârșirea de furturi, polițiștii aduc din nou în atenție câteva sfaturi utile.
Pentru a preveni furturile din buzunare, fiți foarte atenți atunci când sunteți prinși în aglomerație. Astfel de momente sunt propice hoților de buzunare pentru a acționa și a vă lăsa fără bunurile de valoare. Țineți portofelul și bunurile de valoare în buzunarele interioare ale vestimentației, iar geanta purtați-o în așa fel încât să aveți în permanență controlul asupra ei. Evitați accesoriile de genul ghiozdanelor, întrucât acestea sunt ușor accesibile hoților.
La cumpărături, atunci când plătiți, evitați să afișați sume mari de bani lichizi, deoarece acest lucru atrage atenția hoților. Pentru a evita neplăcerile, polițiștii vă sfătuiesc să utilizați plata cu cardul. La fel de important este să nu vă lăsați haina ori geanta în căruciorul de cumpărături, ori portofelul pe tejghea în timp ce aranjați cumpărăturile în plasă, la casa de marcat. Neglijența manifestată astfel îi încurajează pe hoți, care nu au nevoie decât de o fracțiune de secundă pentru a opera.
Pentru prevenirea furturilor din locuințe, se pot dovedi extrem de utile investițiile pentru montarea unei încuietori de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă și a unui sistem de alarmă care să fie conectat la un dispecerat de monitorizare. Alegeţi acele încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor.
La intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare, iar instalarea unui sistem de iluminare automat, cu detecţia mişcării, precum și a unui sistem de supraveghere video, îi poate descuraja pe hoți.
Mai mult decât util pentru liniştea familiei dumneavoastră poate fi:
– Instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii;
– Interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dumneavoastră, bunurile pe care le deţineţi, ori despre vecini, persoanelor străine ce pretend că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
– Apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu.
Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră. Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi. Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online. Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.
Compartimentul Relații Publice
Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta